TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  15.09.2009 08:01:57

Raninec: Pokud stížnost podám, chci pro poslance plat osm tisíc korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanec Juraj Raninec v pondělí Meidafaxu sdělil, že pokud stížnost k Ústavnímu soudu podá, předloží sněmovně návrh na snížení platu poslanců na osm tisíc korun do doby, než se sněmovna rozpustí řádně. Raninec se o podání stížnosti podle svých slov rozhodne až v úterý před začátkem schůze.

"O tom, zda stížnost podám, se rozhodnu až v úterý před 14 hodinou, kdy začne schůze. Většina ústavních právníků, se kterými jsem situaci konzultoval, mi podání stížnosti doporučují," uvedl Raninec.

Pokud stížnost podá, má připravené legislativní znění zákona, které by upravilo platy poslanců. "Mimo jiné bych v tomto zákoně požadoval snížení platu poslanců na minimální mzdu, tedy osm tisíc korun. Víc si za to, co nyní předvádíme, ani nezasloužíme," vysvětlil poslanec. Snížení platů poslanců by trvalo až do doby, než dolní parlamentní komora najde legitimní způsob zkrácení svého volebního období nebo než budou volby. To je podle Ranince i důkaz, že nesleduje podáním stížnosti pouze prodloužení období pro pobírání platu poslance. "Jde o ústavnost," dodal.

Poslanec potvrdil, že své záměry nekonzultuje s kolegou Milošem Melčákem, o jehož aktivitě ohledně podání stížnosti se také spekuluje. "Mluvil jsem s ním naposled včera, ale naše kroky nějak nesynchronizujeme," uvedl Raninec s tím, že ale nevylučuje, že nakonec podají stížnost spolu, nebo že se k nim přidají i další poslanci.

Ústavní soud zrušil původní záměr zákonodárců a na stížnost poslance Miloše Melčáka zrušil ústavní zákon o zkrácení pátého volebního období Poslanecké sněmovny, na který navazovalo rozhodnutí prezidenta vyhlásit předčasné volby 9. a 10. října. Zákonodárci proto urychleně přijali změnu ústavy tzv. samorozpuštění sněmovny, které musí následně potvrdit prezident. Proti takovému postupu se ve sněmovně postavila například Strana zelených či KDU-ČSL s tím, že by se mělo počkat na podrobnou analýzu ústavního zákona a postoj, který k němu zaujme Ústavní soud. Zákon je podle některých odborníků totiž napadnutelný kvůli retroaktivitě, tedy doložce, která počítá s uplatněním zákona i na současnou sněmovnu, to ale kritici považují za neschválitelné a požadují uplatnění zákona až od obdobné situace v budoucnu.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688