TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.09.2009 16:16:01

Fischerův kabinet navrhne snížit státním zaměstnancům platy o tři procenta (14.9.2009)

Mediafax

Vláda premiéra Jana Fischera navrhne snížit mzdy státním zaměstnancům o tři procenta. Ministerský předseda to řekl v pondělí v Brně při projevu před elitními českými průmyslníky na sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR s tím, že takové úsporné opatření zhruba kopíruje propad mezd v soukromém sektoru.

Fischer také připomněl, že v nynější době ekonomické recese platíme vysokou daň za "nedoreformovanost" určitých oblastí jako zdravotnictví, důchodová politika, školství, věda a výzkum. Dále upozornil na nebezpečí záměny krizového managementu a krátkodobých scénářů s důkladnými reformami a dlouhodobými kroky.

"Tato vláda dělá všechno proto, aby obstála a nezatížila tuto zemi zbytečně vzrůstajícím deficitem. Povedlo se nám zkrátit rozpočet o 25 miliard korun, a to selektivním škrtáním v některých resortech, což se pro tentokrát kupodivu povedlo prosadit. Stále nerezignujeme na deficit ve výši 160 miliard, ke kterému jsme se zavázali v našem vládním prohlášení," uvedl Fischer. Jednou z cest, jak ušetřit, je snížení platů ve veřejné sféře a státním sektoru, a to o 3 procenta, dodal premiér. "V této době stojí za to vymknout se svému mandátu," zdůraznil šéf úřednického kabinetu.

"Nabízíme léčbu restrikcí, která, jako jiné terapie, bolí, ale výsledek určitě stojí za to a naše vláda za to ponese odpovědnost," dodal Fischer v souvislosti s tím, že jeho vláda udělá vše proto, aby zadlužování zabránila.

Podle Fischera v Česku nepanuje hospodářská krize, stav ekonomiky označil za recesi. "My jsme se vyhnuli infikaci bankovního a finančního sektoru. Neválčili jsme s toxickými aktivy. Jsme na solidní úrovni likvidity. Toho jsme byli ušetřeni, nemuseli jsme nalévat jak mnoho jiných zemí do ekonomiky z těchto důvodu další peníze," řekl.

Fischer varoval před rezignací na programové kroky v oblasti terciálního vzdělávání a vědy a výzkumu, v čemž by mohlo významně pomoci lepší alokování peněz z evropských fondů. "Kde je tolikrát proklamovaný étos těchto reforem? Zanedbali jsme je v dobách ekonomického růstu a teď bude po čertech těžké s nimi nějak hnout," zdůraznil Fischer.

Prezident Svazu průmyslu a obchodu Jaroslav Míl upozornil především na alarmující zadlužování České republiky a na fakt, jak stávající ekonomická situace neustále zvyšuje tlak na malé a střední podniky, z nichž časy krize přežijí jen ti nejsilnější. Míl dále vyzval k zodpovědnosti k plnění závazků, a to jak ze strany firem tak státu. ¨

"Členové současné vlády, a je jedno, jestli jde o vládu úřednickou nebo politickou, nesou zodpovědnost za předložení rozpočtu, který zaplatí celá naše společnost. Dnes je to o odvaze více než kdy jindy," řekl během zahajovacího projevu Mil. "V současnosti je nejpodstatnějším úkolem zastavení brutálního zadlužování."

Podle Míla je stát limitujícím faktorem ve snahách překonat krizi a kroky politické reprezentace podnikatelskému sektoru v Česku škodí více než ve zbytku Evropy. "Dnes to chce méně slov o potřebách lidu, ale více každodenní poctivé práce," uzavřel Míl svůj projev.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

Jiří Nováček, Iva Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688