TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.09.2009 08:02:58

VOLBY 2009 - Ústavní soud nezamítl stížnost proti zkrácení volebního období

Mediafax

Ústavní soud nezamítl stížnost poslance Miloše Melčáka (nestr.) proti zákonu o zkrácení volebního období Poslanecké sněmovny. Ústavní soud neshledal důvody k odmítnutí žádosti, což by mohlo mít za důsledek odložení předčasných voleb, znění rozsudku poskytla v úterý kancelář prezidenta.

"Vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky 207/2009 Sb., o vyhlášení voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kontrasignovaného předsedou vlády, se odkládá," stojí v usnesení Ústavního soudu.

Vlastimil Göttinger z Ústavního soudu informoval, že odlišná stanoviska zaujali soudci Ústavního soudu Vladimír Kůrka a Jan Musil, která budou budou publikována dodatečně. Ústavní soud podle něj nebude svůj postup v této kauze dále komentovat, a to až do konečného rozhodnutí ve věci.

"Vzhledem k zásadnímu charakteru možné přímé aplikace principu nezměnitelnosti zásadních principů demokratického právního státu a závažnosti úvah o samotných předpokladech a předběžných otázkách spjatých s budoucím rozhodnutím Ústavního soudu se plénum Ústavního soudu shodlo na způsobu, jak si pro tyto úvahy vytvořit odpovídající časový prostor, a proto podle ustanovení § 79 odst. 2 odložilo vykonatelnost rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 1. července 2009, kterým byl termín voleb stanoven na dny 9. a 10. října 2009. Nový termín voleb bude možno stanovit až na základě konečného rozhodnutí Ústavního soudu," vysvětlil v tiskové zprávě předseda ÚS Pavel Rychetský.

Podle usnesení soudu může Ústavní soud na návrh stěžovatele odložit vykonavatelnost napadeného rozhodnutí, jestliže to nebude v rozporu s důležitým veřejným zájmem a jestliže by výkon rozhodnutí nebo uskutečnění oprávnění, přiznaného rozhodnutím třetí osobě, znamenal pro stěžovatele nepoměrně větší újmu, než jaká při odložení vykonavatelnosti může vzniknout jiným osobám.

Ústavní soud přitom neshledal žádné okolnosti, jež by svědčily o veřejném zájmu, který by odkladu vykonavatelnosti bránil (odkladem výkonu rozhodnutí prezidenta republiky volební období Poslanecké sněmovny zvolené v roce 2006 trvá dále dle obecné ústavní úpravy a nevzniká jim újma na veřejných prostředcích, jelikož zatím na zajištění voleb vynaloženy nebyly) a rovněž neshledal, že by odklad vykonavatelnosti bránil realizaci oprávnění třetích osob, stojí dále v usnesení.

Z usnesení soudu tedy vyplývá, že odložení voleb nic nebrání z toho hlediska, že nebude poškozen veřejný zájem a nikomu nevznikne finanční újma. Volby by se proto mohly konat také až v řádném termínu, tedy červnu 2010, kdy mandát současné sněmovny končí.

"Ctíme rozhodnutí Ústavního soudu ČR. Doufáme, že bere na zřetel situaci země, která potřebuje ustanovit politickou vládu. Doufáme v co nejdřívější stanovení termínu voleb," řekl předseda přípravného výboru strany TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí soudu na vědomí, ale zatím k němu nemá žádný komentář, řekl jeho mluvčí Roman Prorok.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688