TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.08.2009 12:03:01

Gandalovič: Ekonomiku zemědělství lze zlepšit vlastním zpracováním surovin

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přestože jsou čeští zemědělci v ekonomických parametrech při produkci surovin srovnatelní ve většině komodit se svou konkurencí v zemích EU, doplácí při uplatnění svých výrobků na trhu na rezervy ve zpracování surovin. Mediafaxu to řekl exministr zemědělství Petr Gandalovič.

"Uvědomuji si, že letošní rok je pro zemědělce jedním z nejobtížnějších, který v poslední době prožívají, a ani ten příští pravděpodobně nebude o moc lepší," konstatoval Gandalovič. Jednou z možností, jak ekonomice zemědělského podnikání pomoci, vidí exministr ve větší podpoře zpracování zemědělských surovin přímo samotnými zemědělci. V takovém případě totiž podle jeho slov nebudou tolik závislí na nízkých cenách, které jim nabízí zpracovatelský průmysl a naopak zisk z přidané hodnoty k zemědělské surovině zůstane jim.

Gandalovič v této souvislosti připomněl existenci vyhlášky k veterinárnímu zákonu, která zlepšuje podmínky pro zpracování zemědělských surovin živočišného původu na farmách. "Tento prostor se podařilo po složitých jednáních s Evropskou komisí vytvořit a nyní je na prvovýrobcích, jak jej využijí. Finanční podpora pro zpracování zemědělských surovin zemědělci a pro malé výrobny zejména místních regionálních specialit je součástí Programu rozvoje venkova a já doufám, že současné vedení ministerstva zemědělství nebude tyto priority měnit," konstatoval Gandalovič u příležitosti národních dožínek na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Regionální potraviny od zemědělců mohou podle exministra tvořit alternativu k prodeji potravin v obchodních řetězcích, přičemž výhodou u těchto výrobků je jasná identifikace podniku, který regionální výrobky produkuje. Podle Gandaloviče ale nelze zapomínat i na velké potravinářské podniky. "Těm lze pomoci především dalšími investicemi do technologického rozvoje," podotýká.

Nedílnou součástí je podle jeho slov také cílená a systémová propagace kvalitních potravin tuzemského původu, jako je značka KLASA nebo nově se rodící podpora prezentace místních krajových specialit "Regio KLASA".

"Budeme-li na to mít po volbách dostatečný vliv, chceme v těchto projektech dále pokračovat. Například zmírnění podmínek pro malé výrobce potravin ve veterinární vyhlášce považujeme pouze za první krok k většímu uplatnění tuzemské produkce na našem trhu a zlepšení ekonomiky našich zemědělců a drobných potravinářských výrobců," podotýká exministr a také místopředseda ODS Gandalovič.

Petr Havel, havel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688