TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  26.08.2009 16:41:11

Pražská burza propadla o 2,27 procenta, nejhůře si vedl Unipetrol (-5,05 %)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pražské burze se ve středu nedařilo, index PX umazal poměrně výrazných 2,27 procenta, když v zisku nezakončil ani jeden titul. Nejhůře si vedl Unipetrol (-5,05 %), naopak tabákový Philip Morris uzavřel přesně na denní nule.

Většina evropských trhů sice otevřela v zelených barvách, ovšem postupem času převládla spíše opatrnost. Ani lepší než očekávaný index ekonomického klimatu Ifo z Německa nedokázal postupný pokles zastavit. Situace se nezměnila ani po příznivé informaci o červencových objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby v USA.

Praha se ovšem pohybovala pod nulou od samotného začátku. Indexu PX bránilo v rozletu úterní skokové posílení v závěrečné aukci, během které si polepšil o 0,5 procentního bodu. Po úvodním propadu se sice dokázal v 10:00 dostat až na 1188,7 bodu (-0,51 %), to však představovalo denní strop. Závěrečná hodnota 1167,7 bodu znamená pokles o 2,27 procenta.

Největší podíl na tomto výsledkuErste Bank (-2,97 %, 744,70 ) se svým téměř 29procentním podílem v základu PX. Erste sráželo dolů snížené doporučení ze strany Bank Sal. Oppenheim. „Tato společnost patří mezi ty, jejichž doporučení mají velký vliv,“ uvedl pro agenturu Mediafax Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. Zároveň upozornil na psychologickou hranici 30 eur, v jejíž blízkosti se Erste už nějaký čas pohybuje. „Tahle úroveň může mnohé investory vystrašit, a tak raději dávají přednost vybírání zisků.“

Ani ostatní tituly se silným podílem v základu PX si nevedly příliš dobře. Komerční banka ztratila dokonce 3,24 % (3370 ), její podíl v základu PX je však oproti Erste přibližně poloviční. Telefónica O2 umazala 1,63 % (482 ) a ČEZ oslabil o 1,12 % (958 ).

Zajímavější pohyby jsou k vidění na slabších emisích. Největší ztráty můžeme registrovat na akciích Unipetrolu (-5,05 %, 138,10 ), kterému jako by se při úterní seanci poněkud přehřál motor (+3,67 %). Navíc mu stejně jako ČEZu nepomohly ani klesající ceny ropy. Nedařilo se ani textilnímu Pegasu (-4,18 %, 447,50 ). Ovšem v tomto případě se nejedná o žádné překvapení. Pokud se úterní závěrečná aukce někomu „vymkla z ruky“, byl to právě Pegas, který v „nastavených“ sedmi minutách posílil o 30 korun. Výrazné ztráty utrpělo po zhoršeném závěru také realitní Orco (-4,11 %, 286,70 ). Denním vítězem se stal nakonec tabákový Philip Morris, který uzavřel na denní nule (8100 ).

Samostatnou kapitolou středečního burzovního příběhu byla těžební NWR. Ta se od samotného začátku vydala neohroženě proti směru trhu a v 10:00 dokonce přidávala výrazných 6,18 procenta (180,50 ). „Akcie NWR vypadají vzhledem k odvětví relativně levněji a velké fondy je dokupují. Trh navíc momentálně počítá s tím, že za půl až tři čtvrtě roku dojde k velkému ekonomickému oživení a s tím bude spojen nárůst cen komodit. Proto investoři naprosto ignorují miliardovou ztrátu nebo skutečnost, že společnost nevyplatí dividendu,“ doplnil Hatlapatka. Nicméně ani NWR nakonec nedokázala odolat zhoršenému sentimentu a uzavřela se ztrátou 2,82 % (165,20 ).

Zájem investorů byl v porovnání s předchozími dny spíše podprůměrný, zobchodovány byly akcie v objemu 2,096 miliardy korun (bez závěrečné aukce). Nejvíce patří NWR (640 mil. ), následují ČEZ (596 mil. ), Komerční banka (294 mil. ), Erste Bank (197 mil. ) a Telefónica O2 (181 mil. ).

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax infografiku)

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688