Renata Vestpalcová (Usporim.cz)
Důchody a penzijní  |  11.08.2009 16:22:05

Připravované změny v penzijním připojištění - Penzijní spoření (1. díl)

1. díl: Penzijní spoření - třetí pilíř důchodového systému

Vládní návrh zákona o penzijním spoření přináší nejen tento nový pojem do oblasti investování, ale i řadu změn ohledně fungování celého systému.
Penzijní spoření, jak uvádí navrhovaný zákon, je shromažďování a umísťování příspěvků účastníka penzijního spoření, příspěvků poskytnutých zaměstnavatelem a státních příspěvků do účastnických fondů, které obhospodařují penzijní společnosti.
Penzijní spoření patří do třetího pilíře důchodového systému, který je charakteristický svou dobrovolností. Navíc stejně jako penzijní připojištění je daňově zvýhodněn a podporován státním příspěvkem.

Změny v systému penzijního spoření
Mění se způsob ukládání prostředků. Účastníci penzijního spoření budou ukládat své prostředky do účastnických fondů dle svého uvážení a dokonce si budou moci volit svou investiční strategii spoření a zhodnocování prostředků pro období stáří. V důchodovém věku pak budou moci tyto prostředky využít jako doplňkový příjem k penzi, která je a bude vyplácena státem

Motivace účastníků penzijního spoření k vyšším vkladům
V zákoně je jasně stanovena minimální výše příspěvku na penzijní spoření.
Jedná se o částku 100 měsíčně. Avšak při placení této částky nemá účastník penzijního spoření nárok na státní příspěvek, jelikož k této částce ještě není poskytován.


Státní příspěvky jsou poskytovány následovně v závislosti na vlastním příspěvku účastníka:

Je-li výše měsíčního příspěvku účastníka

a) 300 až 399 , činí výše měsíčního státního příspěvku částku 50 a 40 % z částky přesahující 300 ,

b) 400 až 499 , činí výše měsíčního státního příspěvku částku 90 a 30 % z částky přesahující 400 ,

c) 500 až 599 , činí výše měsíčního státního příspěvku částku 120 a 20 % z částky přesahující 500 ,

d) 600 až 699 , činí výše měsíčního státního příspěvku částku 140 a 10 % z částky přesahující 600 ,

e) 700 a více , činí výše měsíčního státního příspěvku částku 150

Právě tento systém by měl motivovat účastníky penzijního spoření k vyšším vkladům, než tomu bylo doposud, když státní příspěvek byl poskytován k nižší investované částce. Ministerstvo si od této změny slibuje nárůst příspěvků účastníků spoření, jelikož, aby získali maximální podporu 150 , musí uložit o 200 měsíčně více, než tomu bylo za „starých“ podmínek.
Samozřejmostí dále zůstává možnost příspěvku zaměstnavatele k penzijnímu spoření zaměstnance, kdy zaměstnanec, účastník penzijního spoření, je povinen tuto informaci penzijní společnosti neprodleně sdělit, jelikož je nutné příspěvek zaměstnavatele evidovat odděleně, protože se na něj nevztahují daňové úlevy ani státní příspěvek.


Poplatky při převodu majetku k jiné penzijní společnosti

Penzijní  společnost, která poskytuje penzijní spoření, je oprávněna účtovat účastníkovi pouze poplatky jednorázové povahy, ke kterým hlavně patří poplatky za převod prostředku k jiné penzijní společnosti.
Tento poplatek může být nejvýše 2 % z hodnoty peněžních prostředků, které účastník do fondů vložil. Minimální poplatek však je 500 a maximálně může převod prostředků stát 2 000 , pokud je o převod požádáno do 24 měsíců trvání spořící doby u jedné penzijní společnosti. Pokud však doba, kterou účastník spoří u jedné společnosti je od 24 do 60 měsíců, hradí účastník poplatek nejvýše 1 % z hodnoty vložených prostředků a to nejméně 500 a nejvíce 1 000 . A poslední situací, která může nastat při převodu prostředků od jedné penzijní společnosti ke druhé, je stav, kdy je účastník u jedné instituce více jak 60 měsíců. Pak mu nejsou žádné poplatky za převod peněžních prostředku k jiné penzijní společnosti účtovány.

Transparentnost zprostředkování
Důležitou součástí navrhovaného zákona je také jeho transparentnost a povinnost zprostředkovatelů poskytovat správné, úplné, pravdivé a jasné informace o charakteru a vlastnostech penzijního spoření. Musí v písemné formě informovat zájemce o podstatných skutečnostech, které se penzijního spoření týkají.
Navíc přikládá  tento zákon novinku a tou je písemné informování o výši provize za zprostředkování obchodu a o jiných souvisejících nákladech penzijního fondu.

Pavel Krejsa

Redakce Uspořím.cz informuje o změnách v penzijním připojištění a penzijním spoření. K dispozici všem čtenářům a uživatelům je odborník pan Ondřej Šmakal, který odpovídá na dotazy čtenářů.  Máte možnost se ptát na vše, co vás z dané problematiky zajímá a získat tak vhodná investiční doporučení přímo od odborníka na penzijní fondy.
http://www.usporim.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688