TNBiz (TN.cz)
Finance  |  10.08.2009 06:00:00

PRÁVO: Počet exekucí letos vrostl o 60 procent

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Prudký nárůst počtu soudních exekucí zaznamenaly v letošním roce české exekutorské úřady. Projevuje se tak větší důraz věřitelů na vymáhání pohledávek, píše v pondělním vydání deník Právo.

Exekutorský úřad v Přerově, jeden z největších v Česku, vykonal v prvním pololetí už víc než 16 000 exekucí. To je o 60 procent víc než za stejné období loňského roku. Jestliže za celý rok 2008 vymáhali přerovští exekutoři pohledávky ve 22 200 případech, letos celkový počet případů odhadují na víc než 32 tisíc. „Na rapidním růstu počtu exekucí se podílí už i ekonomická recese, ale podle našich zkušeností s trváním celého exekučního procesu jde zatím jen o okrajový vliv. Musíme si totiž uvědomit, že exekuce je až tím posledním krokem k získání peněz od dlužníka,“ řekl listu přerovský soudní exekutor Tomáš Vrána.

Přerovský exekutorský úřad vymáhá dluhy pro své klienty nejen na Moravě, ale zhruba ze třetiny i v Čechách. „Vzhledem k tomu, že své služby hodně inzeruje, jeho působnost je hodně široká,“ řekla Právu prezidentka exekutorské komory a soudní exekutorka v Praze 4 Jana Tvrdková. „Informace o nárůstu počtu nařízených exekucí ale máme i z ostatních regionů, a to i od oprávněných institucí, tedy například od bank nebo od soudů. Netroufám si odhadnout, kolik exekučních titulů letos přibude, ale ve srovnání s loňskem bude nárůst v řádu stovek tisíc,“ tipuje prezidentka komory. Loni exekutoři provedli na 600 tisíc exekucí.

K nárůstu vedou podle Vrány kromě ekonomického poklesu i další důvody. „Tím prvním je, že občané přistupují k půjčkám stále velice nezodpovědně. Zhruba 25 procent ze všech dlužníků, u kterých vymáháme pohledávky, má na sebe exekuci nařízenou opakovaně. Druhým důvodem je větší snaha věřitelů řešit v nejisté době své pohledávky,“ doplnil Vrána.

Zadlužení českých domácností se přitom nadále zvyšuje. Jejich dluhy u bank a dalších finančních institucí letos v červnu narostly o dalších 10,24 miliardy korun. Celkové zadlužení domácností tak podle informací České národní banky (ČNB) dosáhlo již 933,1 miliardy korun. Ministerstvo financí zároveň upozorňuje, že v letošním a zejména v příštím roce poroste dál nezaměstnanost. Bankéři přesto tvrdí, že zadlužení českých domácností zatím nepřesáhlo kritickou hranici. Češi totiž v průměru dluží zhruba polovinu toho, co celkem vydělají, píše Právo.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688