TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  06.08.2009 16:11:01

Pro snížení úrokových sazeb hlasovala bankovní rada ČNB jednomyslně

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pro snížení základní úrokové dvoutýdenní repo sazby o 25 bazických bodů na 1,25 procenta rozhodla bankovní rada České národní banky (ČNB) na svém čtvrtečním měnovém jednání jednomyslně. Na tiskové konferenci to uvedl guvernér ČNB Zdeněk Tůma.

Nepotvrdily se tak předpoklady většiny analytiků, že pokud dojde ke snížení sazeb, bude to těsnou většinou. Tábor analytiků byl tentokrát rozdělený zhruba na poloviny. Jedna předpokládala, že ČNB sáhne ke snížení sazeb o 25 bazických bodů, podle té druhé je měla nechat na úrovni 1,5 procenta.

„Je to rozhodnutí, které nepřekvapilo a přichází ve vhodnou chvíli. Centrální banka sice zveřejní svojí novou prognózu až odpoledne, nicméně už nyní je zřejmé, že výhled ekonomiky bude chmurnější, než předpokládala předchozí prognóza. Naopak výhled inflace bude mnohem příznivější,“ řekl agentuře Mediafax Petr Dufek, analytik ČSOB. „De facto se dá říct, že v ČR žádná inflace v současné době není. Když vyloučíme deregulace, tak spotřebitelské ceny fakticky padají,“ upozornil. Známky oživení se podle něj v ekonomice zatím příliš nevyskytují. „Průmysl sice vykázal lepší výsledek, než se čekalo, avšak stále je to dvouciferný propad, který zmírňuje především německé šrotovné. Je zřejmé, že HDP ve druhém i ve třetím čtvrtletí meziročně padá ještě rychleji než v prvním kvartále a nejistoty naopak narůstají,“ míní Dufek. Čtvrteční krok ČNB je nejen podle jeho názoru už zřejmě posledním v řadě snižování sazeb. „Nyní nejspíše už nastává období stability, které potrvá do doby viditelnějšího oživení hospodářství.“

Současná hodnota představuje další snížení rekordního minima. K poslednímu zvýšení se odhodlala 8. února 2008. Tehdy to bylo o 25 bazických bodů na 3,75 procenta. Od té doby je snížila celkem šestkrát v souhrnu o 250 bazických bodů. Naposledy se k podobnému kroku odhodlala 7. května letošního roku.

Bankovní rada jedná o měnových otázkách osmkrát ročně, výjimečně též na mimořádných zasedáních. Do konce roku 2007 jednala o měnových otázkách jednou měsíčně.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688