Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie ve světě  |  04.08.2009 10:55:44

Měsíční shrnutí na US trzích za červenec 09


Červenec byl na kapitálových trzích impozantní. Výsledková sezóna za druhý kvartál tohoto roku, která právě probíhá, dodala akciovým indexům vítr do plachet, stejně tak jako hospodářské výsledky za první kvartál. Index Dow Jones Industrial Average zaznamenal dokonce svůj nejlepší měsíční výkon od října roku 2002 a nejlepší červenec od roku 1989, a to když si připsal 8,6 %. Situace na akciových trzích se dá zřejmě nejlépe ilustrovat na širším indexu S&P 500. Tento index si od březnových minim polepšil již o 50 %! Protože akciové rally již podruhé za sebou přichází s výsledkovou sezónou, mnozí namítají, že akcie rostou jen díky velice podhodnoceným očekáváním a že lepší výsledky hospodaření než očekávané nemusí nutně znamenat dobré výsledky. To je jistě relevantní myšlenka, ovšem tyto pozitivní korporátní zprávy jsou doprovázeny optimistickými makrodaty, což současné akciové rally do jisté míry legitimuje. Například předběžný údaj vývoje GDP v USA za druhý kvartál ukazuje hodnotu již jen -1 %, což je oproti -6,3 % v kvartále první velký skok k lepšímu. Další důležitý ukazatel pro oživení ekonomiky, indexy nákupních manažerů, vykazují celosvětově také zlepšení. Zvyšující se aktivitu ve firemních nákupech tak lze sledovat v Asii, USA i v Evropě. Dokonce i jedna z nejcitlivějších oblastí makrodat, housing, vykazuje zvedající se čísla. Prodeje domů v USA totiž dle posledních dat začínají růst. Určitou hrozbou však stále zůstává situace na trhu práce. Nezaměstnanost se stále zvyšuje a s tím je třeba počítat.

Výsledková sezóna za druhý kvartál byla odstartována 8.7., když své hospodářské výsledky zveřejnil hliníkářský koncern Alcoa (AA). Ohlásil sice další kvartální ztrátu, ovšem menší než se očekávalo. Již to byla první předzvěst lepších zítřků na akciových trzích. Poté přišla smršť korporátních zpráv z finančního sektoru. Nejprve investory začala přesvědčovat známá analytička Meredith Whitney o tom, že z materiálního hlediska investiční banka (formálně bankovní holding) Goldman Sachs (GS) je výborná investice, a to den před zveřejněním jejích hospodářských výsledků, které předčily očekávání trhu. Finanční sektor byl, a pořád je, od té doby na koni. Technologickému sektoru se hned od začátku dostalo pozitivního impulsu od gigantické společnosti zabývající se polovodiči, Intelu (INTC). Po těchto reportech již nikoho moc nepřekvapovalo, že i další významné společnosti vykazovaly lepší hospodářské výsledky, než bylo nastaveno očekávání. Tím máme na mysli například Apple (AAPL), Texas Instruments (TXN), Caterpillar (CAT), Johnson & Johnson (JNJ), General Electric (GE). A rally pokračovala. Finanční sektor chrlil například výsledky hospodaření Bank of America (BAC), Citigroup (C), Morgan Stanley (MS), Bank of New York Mellon (BK), Wells Fargo (WFC) a JP Morgan. Všechny banky více méně alespoň nezklamaly příliš trh, a i proto po celý měsíc převládal optimismus.

Poslední týden měsíce července byl v duchu nerozhodnosti. Akciové indexy stály na prahu svých resistenčních hranic, o překoupenosti trhu se dle indexu RSI (Relative Strenght Index) není třeba nijak zvláště zmiňovat. Korekce visela ve vzduchu, avšak trhy technické hledisko po chvíli váhání začaly ignorovat a vydaly se dále na sever. Přispěl k tomu i velmi pozitivní report o prodejích nových domů. Meziměsíčně totiž v červenci stoupl prodej o 11 %, přičemž očekávání bylo nastaveno na hodnotě +2 %.

Červenec tak dopadl velice uspokojivě. Index S&P 500 si připsal 7,4 %, Nasdaq získal 7,8 % a Dow Jones Industrial Average dokonce zakončil červenec se ziskem 8,6 %.

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

K. Chod, J. Stoulil

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688