TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  31.07.2009 09:26:01

ČSÚ: Průmyslová produkce v červnu meziročně klesla o 12,3 procenta

MediafaxPRAHA (MEDIAFAX) - Podle předběžných výsledků klesla průmyslová produkce v České republice v červnu meziročně o 12,3 procenta, vyplývá to z páteční informace Českého statistického úřadu (ČSÚ). Jedná se o lepší výsledek, než naznačovaly odhady analytiků oslovených agenturou Mediafax (-17 až -20 procent).

Tržby z průmyslové činnosti (v běžných cenách) byly meziročně nižší o 14,3 procenta, tržby z přímého vývozu se snížily o 11,1 procenta. Hodnota nových zakázek byla meziročně nižší o 13 procent, z toho zakázek ze zahraničí o 8,6 procenta.

V podnicích s 50 a více zaměstnanci se evidenční počet zaměstnanců meziročně snížil o 13,3 procenta, průměrná mzda v těchto podnicích pak vzrostla o 2,6 procenta.

Výše uvedené meziroční změny nezahrnují očištění od počtu pracovních dnů. Letošní červen měl oproti stejnému měsíci předchozího roku o jeden pracovní den více. „Odhadujeme, že po očištění od těchto vlivů průmyslová produkce meziročně klesla o 14,4 procenta,“ uvádí ČSÚ.

Výsledek pozitivně ovlivnila skutečnost, že červen měl o jeden pracovní den více než stejný měsíc loňského roku, zatímco v dubnu a květnu tomu bylo naopak. Nicméně i po zohlednění vlivu kalendáře lze výsledek hodnotit pozitivně, nebo méně negativně měřeno optikou předchozích výsledků,“ hodnotí David Marek, hlavní analytik společnosti Patria Finance. „Po sérii výrazně negativních informací z české ekonomiky v prvních pěti měsících letošního roku, přichází konečně náznak zmírnění recese. Podobný signál přinesla i data o průmyslu v březnu podpořena zavedením šrotovného v okolních zemích. Potvrdilo se ovšem, že jedna vlaštovka jaro nedělá. V dubnu a květnu se průmyslová výroba opět výrazně snížila,“ připomněl Marek. Nyní je ovšem podle jeho názoru náznaků zlepšování ekonomické situace v zahraničí podstatně více. „Z českého pohledu je významné zvýšení průmyslové produkce a zakázek v Německu a Francii.“

Marek upozornil na skutečnost, že pokud má česká ekonomika skutečně to nejhorší za sebou, může dojít i k pootočení kormidla hospodářské politiky. „Fiskální politika zatížena vysokým rozpočtovým schodkem již stejně nemá prostor k další stimulaci ekonomiky a alespoň nebude nutné zavádět nesmysly jako je šrotovné. V případě měnové politiky by odraz ekonomiky ode dna mohl přinést konec ve snižování úrokových sazeb,“ dodal analytik.

„Zatím nebyla zveřejněna podrobná data. Je tedy otázkou, zda za zlepšením situace stojí německé šrotovné, změna možnosti odpočtu DPH u nových aut či jiné vlivy. Aniž bychom tato data znali, předpokládáme, že hlavní tahoun byl globální. Postupné zlepšování pozorujeme ve všech okolních ekonomikách,“ zamýšlí se Vladimír Pikora, hlavní ekonom společnosti Next Finance. Podle jeho předpokladů bude průmyslová produkce v příštích měsících ještě klesat, propad by však již nemusel přesáhnout 15 procent. „Během třetího a zejména čtvrtého kvartálu se bude situace postupně zlepšovat. V celém roce 2009 proto počítáme v průměru s propadem průmyslu kolem 12,2 %. Kvůli očekávanému oživení v druhé polovině roku patříme s tímto výhledem spíš k optimistům,“ nastínil ekonom.

Výsledky byly zpracovány na základě údajů z pravidelného měsíčního šetření pořízených a zpracovaných k 27. červenci. V tomto termínu předložilo výkaz 77 procent podniků, které mají zpravodajskou povinnost. Jejich podíl na celkových tržbách činil 84 procent.

Údaje podniků, jež k uvedenému datu zpravodajskou povinnost nesplnily, byly odhadnuty s využitím matematicko-statistických metod. Průběžné výsledky obsažené v Signální informaci se proto mohou lišit od údajů, které budou následně zpřesněny a zveřejněny v Rychlé informaci za červen v úterý 11. srpna.

 

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688