TNBiz (TN.cz)
Investice  |  30.07.2009 19:03:00

Poláci mají obavy, že je Aero Vodochody propojené s ruskými tajnými službami

Mediafax

VARŠAVA (MEDIAFAX) - V Polsku se objevily spekulace, že zájemce o koupi strategické firmy PZL Świdnik český výrobce letadel Aero Vodochody - je propojen s ruskými tajnými službami. Informovalo o tom ve čtvrtek polské rádio RMF; Penta, které Aero Vodochody patří, se proti tomu ostře ohradila.

Zprávu přineslo rádio jen den před tím, než se uzavřou nabídky na koupi svidnické firmy, která je největším výrobcem helikoptér ve střední a východní Evropě.

Podle radia RMF šéf Kanceláře národní bezpečnosti (BNN) a bývalý polský ministr obrany Alexander Szczygło již kvůli podezření intervenoval u ministra financí Alexandra Grada a také u polských zpravodajských služeb.

Pochybnosti vyvolává už fakt, že PZL Świdnik by měla převzít mnohem menší česká firma, zaměstnávající čtyřikrát méně pracovníků než PZL. Skutečné obavy ale u Szczygła vzbudilo především kapitálové provázání české firmy Aero Vodochody se společností Penta, která českého výrobce letadel před několika lety převzala. Penta má totiž údajně být ruským fondem zaregistrovaným na Kypru a podle polského rádia jsou zakladateli fondu absolventi Moskevského státního institutu mezinárodních vztahů (MGIMO), který byl v dobách Sovětského svazu mimo jiné líhní agentů KGB.

Mezi lidmi svázanými se společností Aero Vodochody figuruje údajně také Vladimir Jevtušenkov, který je švagrem moskevského starosty Jurije Lužkova, blízkého spolupracovníka ruského premiéra Vladimíra Putina. Navíc pro Pentu pracuje někdejší šéf československé StB Alojz Lorenc.

Polský ministr financí Grad intervenci šéfa BNN nechtěl komentovat, uvedl však, že o vítězi výběrového řízení bude rozhodovat to, který investor nabídne nejvyšší cenu. Podle názoru bývalého náměstka polského ministra obrany Janusze Zemkeho by však cena za firmu z oblasti vojenského průmyslu neměla být jediným kritériem.

Penta spekulace ostře odmítá. Podle Marka Dospivy, jednoho ze zakladatelů Penty, se jedná o "černé" PR jejich italského konkurenta Augusty Westland. Rádio RMF takové zprávy podle něj rozšířilo s cílem poškodit Aero Vodochody těsně před privatizací svidnické firmy. "Jedná se o nepravdivé informace o naší firmě. Penta Investments nikdy neměla kapitál z ruských zdrojů," ohradil se Dospiva s tím, že za nimi nestojí žádné "temné síly".

Dospiva uvedl, že první peníze se svými společníky vydělali, když tlumočili polským firmám v Číně začátkem 90. let a poté začali pracovat na obchodech mezi Čínou a střední Evropou. Co se týká Lorence, Penta prý nikdy nezakrývala, že je jejím zaměstnancem. "Je ale zodpovědný za IT a jeho práce se nevztahuje na investiční projekty," dodal Dospiva pro polský server Puls Biznesu. Penta odmítá i jakékoliv spojení s Vladimirem Jevtušenkovem.

Dospiva prohlásil, že Penta hodlá hájit své jméno a celou věc předá právníkům.

Martin Čarek, carek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688