TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  30.07.2009 10:51:01

CzechInvest: Hodnota investic v Česku dosáhla v prvním pololetí 10,5 miliardy korun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Hodnota investic v České republice dosáhla v prvním pololetí výše 10,5 miliardy korun. Uvedla to ve čtvrtek vládní agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest s tím, že počet nových investičních projektů stoupl o 16 na 140.

Česko si podle CzechInvestu oblíbili hlavně vývojáři softwaru. Třetina všech nových investic, přesně 45 projektů, totiž míří právě do informačních technologií. Celkem tak v Česku postupně vznikne 2 916 nových pracovních míst, přičemž třetinu z nich obsadí vysokoškoláci.

„Zvlášť v době klesající ekonomiky je velmi důležitá přímá podpora, kterou můžeme investorům nabídnout. Oproti kupříkladu starým členským zemím Evropské unie máme velkou výhodu v tom, že můžeme moderní a perspektivní obory podporovat i ze strukturálních fondů EU. Konkrétně Operační program Podnikání a inovace, o který se CzechInvest stará, v sobě zahrnuje i programy šité na míru výzkumníkům, vývojářům, designérům a dalším obdobným specialistům. Zaměření na tyto obory se nám vyplácí,“ uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

„Prohlubuje se tak trend, který odstartoval už v minulém roce, kdy služby nebo výzkum a vývoj poprvé převážily nad investicemi do výroby,“ vysvětluje Rudyšarová. „Česká republika nabízí jak perfektní životní zázemí pro špičkové experty, tak se můžeme pochlubit kvalitní a spolehlivou infrastrukturou. Oboje je pro investory do služeb naprosto klíčové a Česká republika toho velmi dobře využívá.“

Na druhém místě po informačních technologiích je co do počtu nových investic s 27 projekty strojírenství, třetí pozice patří se 13 investicemi elektronickému a elektrotechnickému průmyslu. Výroba dopravních prostředků neboli investoři v automobilovém průmyslu v prvním pololetí připravila pouze 6 nových investic a v pořadí oborů klesla až na šestou pozici. Přesto právě v automobilovém průmyslu vzniká nejvíc pracovních míst. Hned na druhém místě v počtu najímaných lidí jsou ovšem nově otevíraná centra strategických služeb.

Automobilový průmysl ale vytváří nejvíc nových pracovních míst i ve výzkumu a vývoji. Za první pololetí letošního roku přibyla čtyři nová vývojová centra, která ohlásila plány na zaměstnání tří stovek specialistů. „Na velké výrobní projekty v automobilovém průmyslu, které do ČR často přilákal přímo CzechInvest, teď s odstupem času přirozeně navazují investice do výzkumu a vývoje. Ty nejčastěji vznikají právě jako expanze původního výrobního závodu nebo jako samostatný podnik, který ale začíná jako dodavatel pro jednoho konkrétního výrobce,“ vysvětluje Rudyšarová.

„Právě pro výzkum a vývoj a pro strategické služby jsou klíčové dotační programy EU,“ zdůrazňuje Rudyšarová. „Možnost získat z nich podporu se investorům do služeb naplno otevřela až v roce 2008 a na našich statistikách se to ihned projevilo dramatickým nárůstem investic právě do těchto oborů. Podporu z programu Potenciál, součásti Operačního programu Podnikání a inovace, získává 62 společností, program ICT a strategické služby pak využije 51 firem.“

Program Potenciál pomáhá investicím do aplikovaného výzkumu, ICT a strategické služby se zaměřují na expertní řešitelská centra, high-tech servisní střediska nebo na strategické služby jako je například vývoj softwaru.

Nejvíc nových investičních projektů ohlášených v prvním pololetí letošního roku vzniká ve středních Čechách. Středočeský kraj se tak se sedmnáctiprocentním podílem na všech investicích po velmi dlouhé době vrací na vrchol oblíbenosti jednotlivých regionů. Druhé místo pak už patří tradičním šampionům posledních let Jihomoravskému kraji se čtrnáctiprocentním podílem a Moravskoslezskému kraji s dvanácti procenty podílu na celkovém počtu nových investic.

V prvním pololetí roku 2008 agentura CzechInvest pomohla 124 investicím v celkové hodnotě 19,7 miliard korun. Ve srovnání s loňskem tak začátek letošního roku přinesl o 12 procent víc projektů, ale o 45 procent nižší objem investic. „Na vině je určitě i zpomalení ekonomiky z poslední doby, ale snižování absolutního objemu investic je dlouhodobý trend. V jejich složení totiž neustále roste podíl služeb, letos dosáhl už 85 procent, a právě službám stačí na rozjezd podnikání výrazně méně peněz než společnostem, které působí v průmyslu,“ dodává Rudyšarová.

„Dalším důvodem dlouhodobého snižování objemu investic je fakt, že u nás investoři stále častěji volí nájemní budovy, než aby si stavěli vlastní haly,“ pokračuje. „V letošním prvním pololetí dokonce zájem o nájmy poprvé překonal poptávku po připravených pozemcích v průmyslových zónách, kdy šest z deseti nových investorů hledá nájem a pouze třetina chce vlastní pozemek včetně vlastní budovy.“

„Do druhé poloviny roku očekáváme mírné oživení zájmu o investice do České republiky i od společností podnikajících ve zpracovatelském průmyslu. Vedle toho, že ekonomika nejvýznamnějších zahraničních partnerů České republiky začíná velmi pomalu ukazovat známky přinejmenším zmírnění propadu, se na CzechInvest za poslední měsíc až dva obrací víc předběžných zájemců o podnikání v České republice než na začátku roku,“ upozorňuje Rudyšarová.

„Do dalších měsíců se také kvůli hospodářské recesi na čas promění směřování nových investorů,“ předvídá Rudyšarová. „Do popředí zájmu se opět na čas dostanou regiony, jako jsou Plzeňský nebo Středočeský kraj, ve kterých za posledních několik měsíců po letech opět stoupla nezaměstnanost. I když mají vynikající infrastrukturu, nové investory od nich odrazovalo právě komplikované hledání nových zaměstnanců.“

To potvrzuje i statistika zájmu o podnikatelské nemovitosti, ve které za první pololetí dvojnásob vzrostla poptávka po Plzeňském kraji. “Cílem agentury CzechInvest je směřovat investory především do regionů s vyšší nezaměstnaností, nicméně právě o oblasti jako je Plzeňsko nebo okolí Brna začínají v posledních měsících investoři sami projevovat stále větší zájem,“ uzavírá Rudyšarová.

Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest vznikla v roce 1992; první investiční projekt pro Českou republiku zprostředkovala o rok později. Od té doby se podílela na 1 310 investicích v hodnotě 659 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných agenturou CzechInvest nachází postupně práci 203 485 lidí. Další tisíce pracovních míst pak vznikají v navazujících investicích.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688