TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  29.07.2009 11:31:00

Senátoři předloží Ústavnímu soudu stížnost na Lisabonskou smlouvu v srpnu

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Senátor Jiří Oberfalzer (ODS) ve středu potvrdil, že stížnost na Lisabonskou smlouvu je připravena k předložení Ústavnímu soudu. Soud by měl tentokrát podle předkladatelů posoudit smlouvu komplexně a velmi podrobně, agenturu Mediafax o tom informoval mluvčí Senátu Petr Kostka.

"Máme dokončenu základní kostru sestavenou z příspěvků několika autorů, nyní zahájíme redakci konečného textu," uvedl Oberfalzer a dodal, že věří, že termín podání v průběhu srpna bude dodržen.

Oberfalzer připustil, že senátoři ODS, kteří opětovné předložení dokumentu Ústavnímu soudu iniciují, se nemůžou na soud obracet se stejnými ustanoveními, jaká již Ústavní soud judikoval. "Myslím, že kdyby Senát věděl, že se soud bude zabývat jen těmi částmi smlouvy, které ve své žádosti uvedl jako hlavní zdroje svých pochybností o slučitelnosti s Ústavou ČR, byl by ve své argumentaci důkladnější. Nám nyní nezbývá než vyzdvihnout úplně jiné souvislosti těchto oddílů smlouvy a ´paběrkovat´ ve zbytku smluvního textu," řekl senátor.

Podle Oberfalzera je možné vidět vzor postupu v německém modelu. "Německý ústavní soud také v nálezu stanovil přesnou interpretaci, jak lze vykládat rozsah některých nově nabytých pravomocí EU. Například v otázce trestního práva připouští režim většinového rozhodování na úrovni Evropské rady jen u velmi závažné trestné činnosti a jen tehdy, pokud jde o přeshraniční dimenzi. Pokud by EU chtěla zasahovat do trestněprávní jurisdikce více, Ústavní soud Německa rovnou předesílá, že takový vnik do suverenity SRN nepřipustí," řekl senátor.

Německý Ústavní soud podle Oberfalzera vyloučil, že by mohlo jakékoli rozšíření pravomocí EU anebo jen nové nařízení vstoupit v platnost bez aktivního souhlasu německého parlamentu. De facto tedy neakceptuje Lisabonskou smlouvou stanovené šestiměsíční období, v němž mohou národní parlamenty vyjádřit svůj nesouhlas s novými legislativními akty EU.

Senátor Oberfalzer potvrdil, že v úterý navštívil profesora ústavního práva Dietricha Murswieka na univerzitě ve Freiburgu, který je autorem teoretického základu ústavní stížnosti poslance Gauweilera. Oberfalzer s ním podle svých slov diskutoval o detailech nálezu německého ústavního soudu a některých aspektech ústavního podání, které by bylo možno využít i v intencích českého ústavního pořádku a Murswieka přislíbil českým senátorům pomoc se stížností.

Adriena Ružicková, ruzickova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688