TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  29.07.2009 04:30:01

Americká centrální banka zveřejní ve středu další Béžovou knihu

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Ekonomové a analytici očekávají zveřejnění další Béžové knihy americké centrální banky (Fed), která ukazuje na poslední vývoj největší světové ekonomiky. Fed by ji měl zveřejnit ve středu.

Podle posledního vydání Béžové knihy z června pokles americké ekonomiky se zpomaluje v téměř polovině regionů Spojených států. Podle Fedu se výhled některých firem zlepšoval, i tak ale zůstávaly úvěrové podmínky na trhu "přísné" a trh práce je nadále "slabý".

Šéf Fedu Ben Bernanke navíc v tomto týdnu během slyšení v Kongresu prohlásil, že v ekonomice jsou již patrné předběžné známky stabilizace, ale centrální banka prý zatím svou monetární politiku měnit nebude.

"Rychlost ekonomického poklesu významně zpomalila," řekl Bernanke před výborem pro finanční služby Sněmovny reprezentantů. Současně prý ale "v době podstatného ochabnutí ekonomiky a jen malých inflačních tlaků se bude monetární politika soustředit na další podporu ekonomického růstu," dodal.

Podle prohlášení americké centrální banky, které Bernanke americkým poslancům předal, bude Fed "utahovat" monetární politiku až se zlepší situace na trhu práce, vrátí se ekonomický růst a tlaky, které drží inflaci velmi blízko nule "zmizí". V poslední době přitom americké akciové trhy zaznamenávají růst a výrazné zlepšení hospodaření firem vyvolává spekulace, že nejhorší recese za posledních padesát let je u konce.

Bernanke také před poslanci obhajoval kroky centrální banky k obnovení finanční stability a vyzval zákonodárce, aby předložili plány ke zvládnutí rozpočtového deficitu. Zároveň varoval Kongres, aby se nepokoušel zasahovat do nezávislosti americké centrální banky.

Šéf Fedu podle agentury Bloomberg zasáhl proti kreditní krizi kroky, které nemají v pětadevadesátileté historii banky žádný precedent. Fed snížil základní úrokové sazby až téměř na nulu a zaplavil bankovní systém hotovostí.

Podle Bernankeho může růst rozpočtového deficitu ve Spojených státech znamenat hrozbu pro budoucí ekonomickou obnovu.

„Pokud neukážeme jasný zájem mít rozpočet v udržitelném stavu, riskujeme, že nebudeme mít ani fiskální stabilitu, ani trvalý ekonomický růst,“ řekl Bernanke.

Americká centrální banka poskytla během posledního roku ekonomice celkový úvěr ve výši 1,1 bilionu dolarů. Bernanke chce navíc vykoupit hypoteční listy za 1,75 bilionu dolarů, dluhopisy ministerstva financí a federální agentury pro otázky bydlení. K 9. červenci Fed skoupil cenné papíry za 200,7 miliardy dolarů.

„Máme několik nástrojů, které nám umožní zvýšit tržní úrokové sazby tak, jak to bude potřeba,“ řekl Bernanke podobně, jako to uvedl ve svém komentáři pro list Wall Street Journal. V něm mimo jiné naznačil pět způsobů, jakými bude moci centrální banka předcházet tomu, aby rekordní finanční rezervy, které banky naakumulovaly, spustily rychlý růst inflace. Hlavním nástrojem budou úrokové sazby na vklady bank u centrální banky, což pak může být doplněno ještě o další nástroje měnové politiky včetně termínovaných vkladů a podobně.

Z komentáře šéfa Fedu, který vyšel před jeho pravidelným slyšením v americkém Kongresu, vyplývá, že se Bernanke bude snažit ujistit investory, že se americká centrální banka bude snažit krotit růst spotřebitelských cen, až se ekonomika začne znovu uzdravovat.

Podle Bernankeho byla nicméně monetární expanze nutná. „Agresivní politika po celém světě vloni na podzim zřejmě zabránila kolapsu globálního finančního systému,“ řekl. „Mnohé z toho, co se zlepšilo ve finančních podmínkách, může být z části přisuzováno také krokům, které přijal Fed,“ dodal Bernanke.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688