TNBiz (TN.cz)
Investice  |  25.07.2009 12:21:00

UPDATE 2: Na východě Čech jsou poruchy na 18 vedeních vysokého napětí

Mediafax

LIBEREC (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířiili v 6. odstavci o další informace od mluvčího ČEZ pro střední Čechy)

Poruchy z 18 vedení vysokého napětí musí ještě odstranit energetici ve východních Čechách. Agentuře Mediafax to v sobotu řekla mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

„Další stovky poruch jsou i na vedení nízkého napětí. Nové nám hlásí hlavně lidé, kteří přijeli na víkend na chalupu. Bez energie je také přes 180 trafostanic,“ popsala Beránková.

Nejhorší je podle ní situace na Semilsku, Trutnovsku a v okolí Vrchlabí. Bez proudu je kupříkladu část Turnova, Semil, Českého ráje, Starých Buků či Jilemnice, „Práci nám ztěžuje déšť a podmáčený terén. Komplikuje to nasazení těžké techniky,“ popsala mluvčí ČEZ. Podle ní se zřejmě, především v odlehlých oblastech, nepodaří během soboty odstranit všechny poruchy.

Po čtvrteční podvečerní silné vichřici bylo na východě Čech porouchaných 69 vedení vysokého napětí a bez napětí bylo kolem tisíce trafostanic. Bez proudu tak byla v jedné chvíli čtvrtina z 660 tisíc odběratelů z východu Čech.

Zřejmě ani na severu Čech se nepodaří během soboty odstranit všechny poruchy na vedení. "V sobotu ráno bylo bez napětí 27 trafostanic," uvedla krátce po 10. hodině mluvčí ČEZ pro severní Čechy Soňa Holingerová. Bez proudu podle ní zůstává zhruba 2500 domácností v menších obcích, kupříkladu v Dolánkách, Libíči, Zdislavě, Náhlově či Družcově. "Pracujeme na posledních dvou poruchách na vysokém napětí," popsala Soňa Holingerová. Energetici musí také ještě opravit stovky vedení nízkého napětí. "Operativně přesouváme čety z jiných okresů, kde nebyly následky bouře tak velké," poznamenala Soňa Holingerová. Podle ní se bude jednat o "mravenčí práci", kdy budou opravovat vedení pro jednotlivé domy nebo chatové osady. Po silné vichřici bylo na severu Čech bez napětí na 388 trafostanic. Porouchané bylo jedno vedení velmi vysokého napětí, 50 vedení vysokého napětí a další desítky poruch byly na vedeních nízkého napětí. Bez proudu tak bylo v jedné chvíli na 50 tisíc domácností.

Výrazně lepší je situace ve středních Čechách, kde počítají, že během soboty dokončí všechny opravy. Nyní se pracuje v okolí Mnichova Hradiště, Bělé pod Bezdězem či Dolního Bousova. „Celkem jsme měli asi 600 poruch na vedení,“ řekl v sobotu agentuře Mediafax mluvčí ČEZ pro střední Čechy Martin Pavlíček. Podle něj jsou stále mimo provoz čtyři vedení vysokého napětí. „Do večera bychom měli poruchy na vysokém napětí odstranit,“ řekl Pavlíček. Poruchy jsou také na vedení nízkého napětí. „Máme hlášení asi od 1500 lidí. Očekáváme ale, že u řady z nich se problém vyřeší poté, co se nám podaří odstranit popadané větvě a stromy z vedení vysokého napětí,“ dodal Pavlíček.

ČEZ v nejvíce postižených oblastech na severu, východě a středu Čech vyhlásil kalamitní stav. Ten platí na Liberecku, Jablonecku, Tanvaldsku, Českolipsku, Mladoboleslavsku, Semilsku, Jičínsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Náchodsku a Královéhradecku.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688