TNBiz (TN.cz)
Finance  |  22.07.2009 19:45:01

Senát schválil novelu zákona o spotřebních daních i s přílepkem o emisních povolenkách (22.7.2009)

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o názor ekologických organizací v 8. až 11. odstavci)

Senátoři schválili ve středu na své schůzi novelu zákona o spotřebních daních, která má daňově zvýhodnit biopaliva a podpořit zemědělce. Novela Senátem prošla i s přílepkem, který umožní elektrárenským firmám získat zdarma emisní povolenky

Pro návrh hlasovalo 41 z 68 přítomných senátorů. 14 bylo proti a 13 senátorů se hlasování zdrželo.

Novela zákona o spotřebních daní zavádí nejen podporu biopaliv tzv. první generace, ale i těch, které nejsou vyráběny z potravinářských surovin, tedy biopaliv druhé generace. Novela kromě toho umožňuje osvobození od spotřební daně pro čistá biopaliva.

„Navrhovaná novela bude mít negativní vliv na příjmy státního rozpočtu,“ řekl v Senátu ministr financí Eduard Janota s tím, že výpadek rozpočtových příjmů stanovilo ministerstvo na tři až čtyři miliardy korun během šesti let. „Tyto odhady jsou ale velmi zevrubné, protože neexistuje dostatečná datová základna. Navíc, dopady na rozpočet budou velmi záviset na vývoji na trhu s ropou,“ dodal ministr financí.

Ministr Janota Senátory vyzval, aby novelu zákona schválili i s přílepkem o emisních povolenkách. V případě, že by Senát vrátil novelu Sněmovně, hrozilo by totiž podle jeho slov, že by Sněmovna nestačila změny navrhované Senátem projednat do voleb a daňová podpora biopalivům by se tak značně zpozdila.

Přílepek zákona, proti kterému vystoupil například senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) s tím, že zvýhodňuje ČEZ, se týká toho, že elektrárenské společnosti dostanou povolenky na vypouštění emisí zdarma a finance takto ušetřené firmy investují do ekologizace, modernizace a rozvoje. Kritici přílepku ovšem naráží na to, že firmy si takto zaúčtují i plánované modernizace a stát přijde až o 68 miliard korun.

Společně se zákonem prošlo ovšem doprovodné usnesení, které prodlužuje dobu, ve které musí podniky prokázat připravenost projektů či již průběh modernizace a to z původního roku 2011 až do roku 2013. "Je to usnesení hospodářského výboru a přijde nám spravedlivé, v současnosti je na takový postup modernizace připraven pouze ČEZ a ostatní firmy by byly znevýhodněny, nyní mají větší prostor na přípravu projektů a možnost investování ušetřených peněz," vysvětlil Mediafaxu senátor Jan Hajda (ČSSD).

Proti přílepku protestují především ekologické organizace, podle nichž stát přesunuje peníze do kapsy ČEZu. Ty podle nich měl stát raději použít na investice do úspor českých domácností. Tvrdí, že úsporami lze snížit závislost na ruském plynu i energetickou náročnost českých budov až o 60%. "Možnosti jsou pětapůlkrát větší, než kolik energie by dodávalo kontroverzní rozšíření uhelných dolů a bourání dalších obcí na Mostecku," tvrdí hnutí Duha, které navrhlo, aby stát zřídil Fond energetické nezávislosti, který bude rodinám pomáhat se zateplováním domů, a investoval do něj 22 miliard korun ročně. Většinu financování fondu by pokryly zisky z povolenek, které si firmy jako ČEZ musejí kupovat za znečišťování atmosféry.

"Senátoři prostě vzali bezmála sedmdesát miliard korun českým rodinám a věnovali je společnosti ČEZ. Promeškali výbornou příležitost investovat peníze do zateplování domů, které by srazilo dovoz plynu z Ruska i rodinné účty za vytápění. Obchodování s povolenkami je tady kvůli snižování emisí. Rozhodně ne proto, aby na něm ČEZ vydělával desítky miliard a ještě k tomu jen proto, že obrovská kvanta znečištění vypouští," komentoval přílepek Karel Polanecký z Duhy.

Kateřina Husová z Centra pro dopravu a energetiku přijaté opatření označila jako bezprecedentní bezpáteřnost českých legislativců a otevřenou krádež z peněženek běžných občanů. "Miliardové zisky z prodeje nadbytečných povolenek i povolenek přidělených zdarma ještě navýší neuvěřitelné zisky ČEZu na úkor domácností a životního prostředí," prohlásila Husová.

Stejně odmítavé stanovisko má i organizace Greenpeace, podle níž jde o selhání demokracie a důkaz, že českou politiku ovládá lobbistická mašinérie řízená ČEZem. "Pozměňovací návrh poslanců Římana, Urbana a Vojíře není výhodný pro stát, tím méně pro občany. Vyhovuje pouze ČEZu, jehož zájmy si někteří zákonodárci pletou se zájmy České republiky. Stát se tímto nejen zbavuje desítek miliard z prodeje emisních povolenek, ale i kontroly nad jejich využitím," uvedl Martin Kloubek z Greenpeace.

David Vandrovec, Adriena Růžičková, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688