Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  20.07.2009 09:19:54

AFT - koment k výsledkům OMV za 2Q09

OMV v pátek před otevřením trhu zveřejnila Trading statement (údaje o provozní výkonnosti) za 2Q09. Výsledky OMV budou zveřejněny 5. srpna před otevřením trhu.

Komentář k jednotlivým segmentům:

Průzkum a těžba:
Celkový objem produkce uhlovodíků (ropy a zemního plynu) ve 2Q09 dosáhl 315 tis. barelů ropného ekvivalentu, což představuje meziročně nárůst o 1,6 %. Důvodem růstu produkce (za poklesu poptávky po ropě) je růst produkce na Novém Zélandu (nové naleziště Maari). Toto naleziště se již částečně začalo těžit v 1Q09, ale jeho produkce v 1Q09 zklamala očekávání trhu (čekal se větší objem těžby). V Libyi byla produkce omezena těžebními kvótami OPECu. Produkce uhlovodíků v Rumunsku ve 2Q09 dosáhla 185 tis. barelů ropného ekvivalentu, což byl pokles meziročně o 4,6 % vlivem menšího odběru místních závodů (snížení výroby hnojiv apod.). S tímto poklesem produkce v Rumunsku trh počítal.
Mezikvartálně se na výsledcích samozřejmě výrazně pozitivně projeví nárůst průměrné prodejní ceny ropy, když cena ropy Brent za 2Q09 dosáhla 59 USD/barel (versus 44,5 USD/barel v 1Q09). Meziročně je průměrná prodejní cena samozřejmě výrazně nižší (121,2 USD/ barel za 2Q08).
Výsledky segmentu budou negativně ovlivněny odpisem naleziště ve Velké Británii a také v Rusku (dopad 50 mil.EUR). Pozitivně lze hodnotit fakt, že je tato informace tentokrát komunikována a očekávání analytiků by tak nemělo být touto jednorázovou položkou zkresleno.
Dalším negativním faktorem, který ovlivní výsledky hlavního segmentu OMV bude ztráta z přecenění časové hodnoty derivátů zajišťujících prodejní cenu ropy (aplikováno na 63 000 barelů ropy, 20 % produkce). Tato ztráta vyplývá z přecenění zajišťovacích instrumentů na prodej ropy v roce 2010. Za touto ztrátou je nárůst ceny ropy na konci 2Q09 ke 68 USD/ barel, což se blížilo horní hranici zajišťovacích instrumentů (75 USD/ barel).
Přecenění zajišťovacích instrumentů na prodej ropy v roce 2009 by mělo přinést zisk ve výši 49 mil. EUR. Celkový negativní dopad na výsledcích za 2Q09 by tak měl dosáhnout 59 mil. EUR.

Rafinérie a Marketing
Segment byl pod tlakem všeobecně zhoršených podmínek ve 2Q09, když rafinérská marže OMV dosáhla pouze 1,64 USD/ barel (nejslabší za několik posledních let), což je pokles z 4,3 USD/ barel v 1Q09. Nárůst byl způsoben slabostí trhu a neschopností přenést zvýšené ceny vstupu (ropy) do ceny finální produkce. Všeobecně vysoké zásoby paliv a nízký odběr (zejména nafty související s propadem nákladní dopravy) stojí za slabými maržemi v rafinérském segmentu. Podle našeho názoru není tento pokles marží překvapivý a bude se týkat všech středoevropských rafinérii (Unipetrol, PKN, Lotos, MOL).
Celkový objem prodejů za 2Q09 dosáhl 5,34 mil. tun, což představuje 7% meziroční pokles. Mezikvartálně došlo samozřejmě k nárůstu o 1,2% (začátek motoristické sezóny). Pokles prodejů nafty kompenzoval nárůst prodejů benzínu. Pozitivně se na výsledcích projeví přecenění zásob (růst ceny ropy k 68 USD/ barel na konci 2Q09). Celkově by měl segment dle našeho očekávání skončit na úrovni EBIT ve ztrátě (ztráta v 1Q09 dosáhla 51 mil. EUR)

Plynárenství
Objem prodeje plynu ve 2Q09 dosáhl 2,1 mld. m3 (-18,7 % r/r). Důvodem poklesu je zhoršení ekonomických podmínek a mírnější počasí, přičemž hlavním důvodem jsou nižší prodeje v Rumunsku (-27 % r/r). V objemu přepraveného plynu došlo k nárůstu díky novým investicím. Pokles prodejů plynu v Rumunsku byl trhem dle našeho názoru očekáván (zmiňovali se o něm ve svých reportech zahraniční analytici).

Dopad na cenu akcie
Dle našeho názoru nepředstavují údaje o provozní výkonnosti (prodané objemy, provozní marže) pro trh významnější překvapení. S nárůstem objemů v segmentu průzkum a těžba a dosaženými prodejními cenami trh počítal. Také slabost rafinérského segmentu se očekávala. Výkonnost rafinérského segmentu nelze samozřejmě hodnotit pozitivně (všeobecně slabé marže). Trh negativně překvapila ztráta z odpisu nalezišť a z přecenění zajišťovacích instrumentů na prodejní ceny ropy. Podle našeho názoru budou akcie negativně reagovat na výše zmíněné faktory (slabost rafinérského segmentu, dopady odpisů nalezišť a ztráty ze zajištění). Zveřejněné informace mohou vést k nervozitě investorů i v dalších dnech, na druhou stranu fundamentálně pozitivní zpráva (nárůst ceny ropy) může tuto nervozitu plně smazat.
Akcie OMV tak dnes oslabují o 2,9 % (na 26,1 EUR/akcii), ačkoliv evropští konkurenti mírně posilují nebo stagnují (růst ceny ropy opět nad 63 USD/ barel). K poklesu akcií přispívá i snížené doporučení od Goldman Sachs (GS), který snížil cílovou cenu pro OMV z 33 EUR na 32 EUR (stále však 21 % růstový potenciál). Doporučení bylo ponecháno na Neutral/attractive

Petr Novák

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk



Přečtěte si také:

28.08.2009AFT - Očekávané výsledky Unipetrolu za 2Q09 Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
14.08.2009ČS - koment k vývoji HDP ČR ve 2Q09 Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
24.04.2007AFT - koment k NAV a výsledkům ECM Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.03.2007AFT - koment k výsledkům PMČR - negativní výhled Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688