X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  16.07.2009 11:23:13

Akciové indexy: Nákupní horečka pokračuje, americké indexy posílily již třetí den v řadě

Americké akcie včera znovu výrazně posílily, hlavní americké akciové indexy si připsaly již třetí růstovou seanci v řadě a rostly o více než 3% (Dow Jones +3,12%, S&P 500 +3,02%, Nasdaq +3,49%). Důvodem výrazného nárůstu byly velmi dobré výsledky společnosti Intel, které byly vyhlášeny v úterý po konci hlavní obchodní seance. Přední výrobce čipů sice dostal pokutu od Evropské komise v celkové výši 1,45 mld. USD za zneužití dominantního postavení na trhu, nicméně po odečtení této obří sumy vykázal Intel zisk 18 centů/akcii, což překonalo očekávání analytiků ve výši 8 centů. Tržby v meziročním srovnání klesly o 15%, což bylo méně než analytiky očekávaný pokles o 23%, investory velmi potěšil také výhled společnosti pro následující čtvrtletí, který počítá tržbami ve výši mezi 8-8,9 mld. USD.

Po velmi dobrých hospodářských výsledcích Goldman Sachs a Johnson & Johnson je tak Intel další významnou společností, která obchodníky velmi pozitivně překvapila. Není tak divu, že indexy se potřetí v řadě dočkaly dalšího výrazného nárůstu a zatím se tak příliš nenaplnila negativní očekávání ohledně zveřejněných dat hospodaření klíčových amerických firem v rámci probíhající výsledkové sezóny.

Ve stínu pozitivních korporátních výsledků tak včera zůstala zveřejněná makrodata (CPI, průmyslová výroba, využití kapacit), která v podstatě dopadla v souladu nebo lehce nad očekávání analytiků. Za pozornost tak stojí spíše zveřejněný záznam z předchozího zasedání FOMC, ze kterého mimo jiné vyplývá, že FED předpokládá, že pokles ekonomiky za tento rok zpomalí (očekává se pokles HDP pro tento rok o 1,5-2%), nicméně varuje před zvýšenou nezaměstnaností okolo 10%.

Z hlediska makrodat dnes bude v 14:30 SEČ vyhlášen tradiční počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde se oproti předchozím 565 tis. počítá s mírným poklesem na 550 tis. V 15:00 pak bude zveřejněna výše čistých nákupů dlouhodobých cenných papírů, kde se čeká růst na 16,5 mld USD oproti předchozím 11,2 mld. USD.

Dnes ohlašuje své výsledky za předchozí kvartál celá řada dalších klíčových amerických firem – zejména pak bankovní dům JP Morgan, technologický lídr IBM, internetový gigant Google a mnoho dalších. S napětím je očekáváno zveřejnění výsledků Bank of America a Citigroup, které jsou na programu zítra. Kompletní přehled firem, které budou v následujících dnech ohlašovat své výsledky, lze najít zde: http://www.xtb.cz/strona.php?analyza=34887.

Futures na hlavních akciové indexy se zatím pohybují v červených číslech (Dow Jones -0,29%, S&P 500 -0,46%, Nasdaq -0,33%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.11.2023Růst akciových indexů v USA pokračoval sedmý den v řadě Research (Česká spořitelna)
02.11.2023Indexy po zasedání Fed posilovaly třetí den v řadě Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688