TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  02.07.2009 11:26:22

General Motors plánuje velký výprodej, nabízí jedovatou továrnu i golfové hřiště

Mediafax

DETROIT/NEW YORK (MEDIAFAX) - Svá nejlepší aktiva prodá krachující americká automobilka General Motors nově založené společnosti pod taktovkou americké vlády, již nyní ale připravuje výprodej toho nejhoršího, co vlastní. Uvedla to ve čtvrtek agentura Bloomberg.

V nabídce nehorších aktiv General Motors, která budou vydražena insolvenčním soudem, se objevuje mimo jiné kontaminovaná továrna, parkoviště ve Flintu ve státě Michigan, nebo devítijamkové golfové hřiště v New Jersey.

Jednou z nemovitostí, kterou automobilka hází přes palubu, je slévárna v Masseně ve státě New York, s níž na východě sousedí indiánská rezervace kmene Mohykánů v St. Regis a na severu jí ohraničuje řeka St. Lawrence. Slévárna vyráběla hliníkové hlavy motorů pro Chevrolet Corwair v padesátých letech a při výrobě produkovala značné množství polychlorovaných bifenylů (PCB) a odapdu z hydraulických kapalin.

"General Motors tento nebezpečný odpad ukládala na březích řeky a ten se pak dostal jak do půdy, tak i do vody," prohlásil John Privitera, právník kmene Mohykánů ze společnosti McNamee Lochner Titus & Williams PC v Albany ve státě New York. "Poté se PCB dostalo do zvířat a do potravinové řetězce, mohykánské ženy kojily kontaminovaným mateřským mlékem i své novorozence," dodal.

Největší výrobce automobilů ve Spojených státech, následoval v bankrotu svého menšího konkurenta, automobilku Chrysler, která se vytvořením nové společnosti zbavuje dluhů a snižuje výrobní náklady. Stará General Motors tak zůstane s majetkem, který nikdo nechce a se závazky vůči věřitelům, dealerům, penzionovaným zaměstnancům, ale i agenturám životního prostředí.

Právě nechtěný majetek bude vše, čím se budou moci uspokojit nároky věřitelů, jak se General Motors snaží zbavit závazků za 172,8 miliardy dolarů, což více než dvakrát tolik, kolik sama vlastní.

Podle Privitery by náklady na vyčištění řeky a výměnu kontaminovaných ryb mohly dosáhnout výše 225 milionů dolarů. Přestože by továrna v Masseně měla nárok na finanční prostředky z federálních fondů, podle právníka indiánského kmene existují obavy, že se federální finance mohly ztratit v kapsách věřitelů automobilky.

Celkové náklady na sanaci ekologických zátěží ve všech továrnách GM by podle odhadů vedení automobilky přitom měly činit až 530 milionů dolarů.

Na seznamu výprodeje se objevil i golfový komplex Hyatt Hills v Clarku ve státě New Jersey, který je považován za nejlepší devítijamkové hřiště v tomto státě. Obyvatelé blízkého okolí za jednu hru na hřišti platí obvykle 18 dolarů.

"Nová GM se asi těžko bude chtít angažovat v golfovém průmyslu," uvedl Tom Wilkinson, ředitel pro vztahy s médii ve svém e-mailu. "Stará GM bude prodávat velké množství potenciálně cenného majetku, který ovšem tvoří jen okrajové součásti jejího podnikání nahromaděné během stoleté historie firmy. Jde tak v podstatě o velký výprodej. Pro investory i místní komunity se nabízí některé velmi dobré možnosti získat zajímavé nemovitosti," dodal.

Generální státní zástupce státu New York Andrew Cuomo už ve středu doporučil, aby insolvenční soudce, který má případ GM na starosti, řádně prozkoumal návrh na prodej aktiv, aby bylo zřejmé, že nebudou opomenuty závazky vůči životnímu prostředí. Newyorský soud přitom již dříve zveřejnil seznam jedenácti kontaminovaných provozoven General Motors nebo "trvajících závazků vůči životnímu prostředí", jako je vyčištění půdy, sedimentů, povrchové i podzemní vody a dlouhodobý monitoring nemovitostí v Syracusách, Rochesteru a Buffalu.

Firma chce opustit celkem 16 továren a s nimi spojené nemovitosti ve státech Delaware, Ohio, New York, Indiana, Pennsylvania, Virginia a Michigan. Kromě toho odejde i z průmyslového parku v Andersonu ve státě Indiana, bývalou výrobnu vozů Cadillac v Detroitu, parkoviště ve Flintu, kanceláře a vývojové centrum v Pontiacu ve státě Michigan a také nezastavěné pozemky o rozloze 76 akrů v michiganském Van Burenu. ¨

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688