Tiskové zprávy  |  30.06.2009 16:07:29

Genesis Capital oznamuje založení nového fondu rozvojového kapitálu zaměřeného na Českou republiku a Slovensko - Genesis Private Equity Fund II

Genesis Capital, společnost zaměřená na investice do malých a středních podniků v České republice a na Slovensku, dokončila první uzavření fondu rozvojového kapitálu Genesis Private Equity Fund II (GPEF II) o velikosti 40 milionů euro. Cílová velikost fondu je 60 milionů euro. GPEF II bude poskytovat kapitál převážně ve formě financování odkupů (buy-outs) a ve formě rozvojového kapitálu pro malé a střední podniky v České republice a na Slovensku.


GPEF II bude investovat do zavedených firem se silným růstovým potenciálem na místních trzích nebo do společností zaměřených na rozšiřování exportních aktivit.

Výše jednotlivých investic se bude pohybovat v rozmezí 2 až 6 milionů euro. GPEF II může investovat i do větších projektů (do 40 milionů euro) ve spolupráci s vybraným spoluinvestorem. Obvyklá doba držení investice bude 3 až 6 let.

Všeobecně zaměřený fond GPEF II bude investovat do společností z různých odvětví ekonomiky jako je zpracovatelský průmysl, energetika, průmyslové a obchodní služby, maloobchod, průmyslové a spotřební výrobky, informační technologie, telekomunikace a média.

Investory v GPEF II jsou renomované finanční instituce s dlouhodobým zájmem o český a slovenský trh. Patří mezi ně Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD), Česká spořitelna, Gimv (belgická firma rozvojového okapitálu) a přední evropská banka. Cílová velikost fondu je 60 milionů euro; na tuto částku může být fond navýšen do poloviny roku 2010.

„Jsme velmi potěšeni, že nový fond GPEF II bude pokračovat v poskytování kapitálu pro malé a střední podniky v Česke republice a na Slovensku. Uvědomujeme si zvlášť zřetelně, že v tomto segmentu české a slovenské ekonomiky existuje silná poptávka po kapitálu, a to zejména v současném prostředí charakterizovaném obtížným přístupem malých a středních podniků ke standardnímu bankovnímu financování. Vidíme rovněž zajímavé investiční příležitosti v oblasti odkupů společností. Genesis Capital je jedinou společností spravující fondy mezinárodních finančních institucí a privátních investorů zaměřené výlučně na financování malých a středních podniků v České republice a na Slovensku,“ uvedl Jan Tauber, ředitel společnosti Genesis Capital.

GPEF II bude podporovat společnosti se zkušenými manažerskými týmy, které buď ve společnostech již působily před kapitálovým vstupem Genesis Capital, nebo do nich nastoupily v souvislosti s investicí. Tito manažeři by měli mít jasnou vizi a realistický plán budoucího rozvoje firmy.

„Dobrý management je pro úspěch investice klíčový.  V našich investicích se snažíme zapojit management společnosti rovněž jako minoritního spoluinvestora spolu s fondem, a tím umožnit vrcholovým manažerům podílet se na výsledcích zvyšování hodnoty společnosti,“ zdůraznil Jan Tauber.

Při investování formou rozvojového kapitálu zůstávají investované prostředky ve společnosti. V takové firmě fond získává majetkový podíl, přičemž původní majitelé ve společnosti často setrvávají a dál ji vedou a rozvíjí. Poskytnuté prostředky společnost používá na podporu dalšího růstu.

„Investiční prostředky, které nám poskytla firma Genesis Capital, pomohly pietro filipi rozvinout síť vlastních prodejen v České republice, rozšířit exportní aktivity a zavést nákladově efektivní systém řízení maloobchodních prodejen. Od doby investičního vstupu Genesis Capital se tržby pietro filipi více než zdvojnásobily, a to za současného výrazného nárůstu ziskovosti,“ řekl Petr Hendrych, zakladatel a ředitel společnosti pietro filipi, firmy zabývající se designem, výrobou a prodejem značkového oblečení, které Genesis Capital poskytl růstový kapitál v roce 2004.

V případě financování odkupů firem (buy-out) jsou prostředky investované fondem GPEF II použity na vyplacení předchozích majitelů. Ve všech případech tým Genesis kontroluje společnosti prostřednictvím svých zástupců v představenstvu nebo dozorčí radě a poskytuje podporu ve finančním řízení a pomáhá s rozvojem společnosti způsoby a metodami, které odpovídají potřebám firmy.

V oblasti financování odkupů firem se GPEF II hodlá zaměřit zejména na možnosti financování prodejů motivovaných vyřešením nástupnictví. Jedná se o situace, ve kterých se jediný majitel nebo skupina několika spolumajitelů rozhodne odejít ze společnosti, kterou po mnoho let úspěšně budovali.

Jan Tauber k tomu poznamenal: „Počet prodejů firem souvisejících s nástupnictvím za posledních několik let výrazně vzrostl. Investice GPEF II formou odkupu společnosti poskytuje vlastníkům možnost, jak zhodnotit výsledky svého dlouholetého úsilí a ze společnosti odejít. Naše investice by měla zajistit kontinuitu rozvoje společnosti a umožnit její další růst.“

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688