Akcie ve světě  |  26.01.2001 11:59:51

Corning potopil technologickou část trhu !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 26. ledna 2001

Spojené státy



Blue-chips posílily, Corning potopil technologickou část trhu.

Spojené státy

Komentář Alana Greenspana povzbudil investory k nákupu zejména klasických titulů, varování Corningu před možným poklesem poptávky po optických kabelech naopak podlomilo technologickou část trhu.

Ačkoliv Greenspan nekomentoval možný vývoj úrokových sazeb po zasedání FOMC příští týden, pozitivum jeho slov spočívalo v podpoře Bushova plánu na snížení daní a v prohlášení, že se růst ekonomiky blíží nule. Tato slova utvrdila u investorů přesvědčení, že se 31. ledna budou sazby snižovat o půl procentního bodu.

Velmi negativní důsledek mělo na celé odvětví optiky prohlášení Corningu, jehož akcie včera oslabily o necelých 20 % (největší pokles od roku 1987). Podle Corningu mohou někteří klienti společnosti v první polovině roku redukovat nákupy z důvodu zpomalující se ekonomiky. Například firemní aktivity v oblasti fotonové technologie by měly generovat „pouze“ 70-90% meziroční růst příjmů, někteří analytici však očekávali růst až 100 %. Z důvodu krátkodobých hrozeb snížily tři brokerské společnosti investiční rating na Corning - Merrill Lynch (z buy na accumulate), Salomon Smith Barney (z buy na outperform a cílovou cenu z 95 na 90 USD) a ABN AMRO (z buy na add).

Situaci částečně zklidnil výrobce optických komponentů JDS Uniphase svými výsledky za účetně druhé čtvrtletí. Zisk vyjma akvizičních nákladů dosáhl výše 21 centů na akcii, přičemž konsensuální odhady zněly na 19 centů. I přes nejisté krátkodobé výhledy či úpravy v zásobách odběratelů revidoval JDS Uniphase své původní výhledy jen mírně. Za účetně 3Q01 společnost očekává EPS stejné nebo mírně lepší než v předchozím čtvrtletí a růst tržeb tempem 7-10 %. Přesto někteří analytici tento titul downgradovali. Salomon Smith Barney snížil rating z buy na outperform a Wachovia Securities ze strong buy na buy.

Oblast výrobců čipů pro komunikační využití potopilo oznámení PMC-Sierra, že výsledky za 1Q01 budou negativně ovlivněny přezásobením odběratelů. Management na 1Q01 odhaduje tržby ve výši 170-190 mil. USD a EPS 13-15 centů, což je výrazně pod očekáváním 37 centů. Ačkoliv PMC-Sierra včera oznámila čtvrtletní výsledky v souladu s očekáváním (EPS 34 centů za 4Q00), její akcie v after bell obchodech dále oslabily zhruba o 30 %.

Wall Street Journal včera zveřejnil zprávu, podle níž Intel připravuje slevu některých mikroprocesorů o více než 40 %. Smyslem tohoto kroku je zvýšení poptávky po čipech, jenž za posledních několik měsíců vykázala pokles tempa růstu. Trh od Intelu očekával slevy v rozmezí 15-30 %.

Evropa

Spekulace, že by Ericsson mohl prodat svou divizi mobilních telefonů společnosti Sony, vyhnaly akcie společnosti vzhůru. Dnes ráno však společnost oznámila, že se po déle trvající ztrátovosti divize mobilních telefonů rozhodla celou výrobu outsourcovat od společnosti Flextronics. Dnes ohlášené výsledky za 4Q mírně překonaly očekávaní trhu, neboť firma oznámila provozní zisk ve výši 4,6 mld. švédských korun oproti očekávané ztrátě. Celoroční výsledky také překonaly očekávání trhu. Určitým zklamáním však mohou být výsledky divize síťové infrastruktury, které skončily pod predikcemi analytiků.

Společnost DataQuest zveřejnila jednotlivé tržní podíly společností vyrábějící handsety za 3Q. Leaderem v Evropě je i nadále Nokia s 31,1 % tržním podílem. Vedle tradiční Nokie je nejdynamičtější společností německý Siemens, který v příštím týdnu ohlašuje výsledky.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688