TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  29.06.2009 02:00:00

Zemědělci v pondělí zablokují kvůli nízkým cenám mléka české silnice

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Na české silnice vyjede v pondělí 29. června zhruba 900 aut a zemědělských strojů, zemědělci chtějí blokádou protestovat proti nízkým cenám mléka. Ty zemědělcům působí výrazné finanční ztráty a nutí je k vybíjení krav.

"Protest bude proveden formou jízd a blokády naší technikou. Chceme ukázat, že jsme odhodláni za svá práva bojovat. Nechceme, aby situace ohledně mléka, které je páteří každého zemědělství, dopadla jako u prasat, okrasných květin či zeleniny," řekl šéf Agrární komory, Jan Veleba.

Ještě vloni prodávali zemědělci litr mléka za devět korun, letos za něj dostávají pouze šest korun. V některých mlékárnách jde cena dokonce pod pět korun. Spotřebitelské ceny jsou přitom letos stejné jako vloni, litr mléka v obchodě stojí zhruba 15 korun. "Na litru mléka tedy ztrácíme dvě koruny a jsme nuceni vybíjet krávy," řekl Veleba.

Letošní meziroční rozdíl tržeb z mléka tak podle Agrární komory bude až šest miliard korun.

Podle Veleby by situaci mohly vyřešit vládní finanční dotace zemědělcům. "V některých okolních zemích vlády například zemědělcům dávají určitý příspěvek na jednu krávu," vysvětlil Veleba. Dalším pomocným krokem by také bylo stanovení minimální ceny mléka. "To číslo bohužel nejsem schopen říci, myslím, že by minimální cena měla začít číslicí sedm," řekl Veleba.

To, že je situace v zemědělství kritická, potvrdil také Zdeněk Houška, místopředseda Mlékařského a hospodářského družstva JIH. "Jihočeský kraj má největší zastoupení skotu v ČR, proto je pro nás situace kritická. Denně ztrácíme na mléku asi 2,4 milionu korun. Tato situace musela logicky vyvrcholit protestem," řekl Houška.

Zemědělci tak v pondělí zablokují všechny důležité tahy v zemi. V jihomoravské aglomeraci v okolí Brna vyjede na silnice asi 100 osobních, 44 nákladních aut a 20 traktorů. Dalším ohniskem protestů bude oblast dálnice D1 na Vysočině. Konkrétně půjde o úsek mezi Velkým Beranovem a čerpacími stanicemi OMV v obou směrech. Auta budou blokovat také komunikace na Plzeňsku, a to v oblasti Ejpovic. Protesty budou také probíhat na karlovarské silnici, přesné místo protestu ale ještě není známo. Zemědělská technika se objeví také na Blanensku mezi Bořitovem a Letovicemi, kde bude provoz blokovat 30 osobních aut a 30 mechanizačních prostředků. Zhruba 50 traktorů a 50 osobních aut pak vyjede na silnice v okolí Moravské Třebové. Blokáda se také dotkne okresu Rychnov nad Kněžnou a Náchod, kde se doprava zpomalí v úseku mezi Novým Městem nad Metují a Rychnovem nad Kněžnou a mezi Náchodem a Policí.

Blokována bude také část dálnice E55. Jižní trasa blokády povede z Kamenného Újezdu přes Boršov do Českých Budějovic. Stroje budou také na nájezdu E55, ve Veselí nad Lužnicí se pak stočí zpět po severní trase. Ta bude pokračovat od sjezdu na Milevsko přes Písek. Konkrétně pak zemědělská vozidla projedou Čekanicemi, Táborem, Planou nad Lužnicí, Soběslaví, Drahotešicemi a zpět. V obou směrech bude blokovat až 60 vozidel zhruba 40 km dálnice E55.

"Pojedeme na dálnici jen s takovou technikou, se kterou tam můžeme jet, čili s technikou, která má platnou známku na dálnici. Jestli si někdo myslí, že budou kombajny na dálnici, tak vás zklamu. Tato technika bude na jiných silnicích," uzavřel Veleba.

České zemědělce v blokádě pravděpodobně podpoří také zahraniční kolegové. Z Německa by mohlo přijet zhruba 200 traktorů, ti se chystají zablokovat hraniční přechod Rozvadov.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688