TNBiz (TN.cz)
Finance  |  23.06.2009 18:07:01

EU požádala WTO o konzultace s Čínou kvůli omezením vývozu surovin

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Evropská unie požádala v úterý Světovou obchodní organizaci (WTO) o konzultace s Čínou kvůli čínským omezením vývozu na řadu surovin. Uvedla to ve své zprávě Evropská komise.

Tato omezení považuje EU za jasné porušení mezinárodních obchodních pravidel. EU tuto otázku již několikrát vznesla v uplynulých letech na jednáních s Čínou, ale neúspěšně. Nyní doufá, že s využitím postupu konzultací WTO dospěje k řešení, které bude uspokojivé pro EU i Čínu. O konzultace s Čínou ve stejné věci požádaly v úterý i Spojené státy.

Čínská omezení na suroviny narušují hospodářskou soutěž a zvyšují celosvětové ceny, což komplikuje situaci našich podniků v ekonomickém útlumu. Doufám, že na základě postupu konzultací budeme moci nalézt smírné řešení této otázky,“ uvedla komisařka EU pro obchod Catherine Ashtonová.

Evropské podniky trápí omezování vývozu důležitých suroviny z Číny již několik let. Jde hlavně o žlutý fosfor, bauxit, koks, kazivec, hořčík, mangan, křemíkový kov, karbid křemíku a zinek. Některé z těchto přírodních zdrojů nejsou jinde dostupné.

Omezení na suroviny podle Evropské komise nespravedlivě zvýhodňují čínské podniky, protože navazující průmyslová odvětví v Číně mají přístup k levnějším materiálům než jejich konkurenti mimo Čínu. Nejvíce se to týká chemického a ocelářského průmyslu, průmyslu neželezných kovů a jejich navazujících zákazníků.

EU soudí, že omezení porušují nejen obecná pravidla WTO, ale také specifické závazky, které Čína na sebe vzala, když podepsala protokol o přistoupení k WTO. Ten stanovil buď zákaz vývozních cel, nebo striktní stropy pro omezený počet produktů, jakož i závazné minimální vývozní ceny.

Konzultace by se měly zaměřit na první sérii opatření a produktů. EU je znepokojena nejen jimi a bude se nadále zabývat i jinými produkty a opatřeními, přičemž možnost dalších kroků zůstává otevřena.

Čína představuje pro obchodní politiku EU největší výzvu. Čína se stala čtvrtou nejvýznamnější ekonomikou světa a třetím nejvýznamnějším vývozcem, má ale také stále větší politickou moc. Obchod mezi EU a Čínou v posledních letech značně vzrostl a nyní jeho objem dosahuje 300 miliard eur. Čína je po USA druhým nejvýznamnějším obchodním partnerem EU a největším vývozcem do EU.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688