TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  20.06.2009 14:27:00

V Libereckém kraji je nadprůměrně bankrotů

Mediafax

LIBEREC (MEDIAFAX) - Riziko, že nějaká firma zkrachuje, je v Libereckém kraji jedna z nejvyšších v zemi. Vyplývá to z údajů společnosti Czech Credit Bureau (CCB), která se zabývá analýzou hospodaření měst i podniků.

„Míra bankrotu v Libereckém kraji je 0,63 procenta a navíc má vzrůstající tendenci. Celostátní průměr je 0,4 procenta,“ uvedl člen představenstva CCB Pavel Finger. Míra bankrotu podle něj porovnává počet zkrachovalých firem s počtem existujících společností.

Důvodem, proč se Liberecký kraj řadí mezi horší, je orientace průmyslu. „Převládá zde automobilový a sklářský průmysl, kterých se krize zatím dotkla nejvíce. Problémy má i stavebnictví,“ přiblížil ředitel Okresní hospodářské komory (OHK) v Liberci Martin Procházka.

Loni v Libereckém kraji zkrachovalo 43 firem, letos za prvních pět měsíců jich bylo 14. „Očekáváme, že letos vlivem ekonomické krize skončí více firem v úpadku,“ myslí si Pavel Finger. Podle Procházky ale není tolik důležité, kolik firem zbankrotuje. „Záleží, kolika lidí se to dotkne. Něco jiného je, když zbankrotuje dvacet Crystalexů a něco jiného, když dvacet malých firem s několika zaměstnanci,“ upozornil.

Kvůli bankrotům firem přišlo od začátku minulého roku v Libereckém kraji o práci zhruba 2 500 lidí, z toho asi polovina tvoří právě zaměstnanci novoborského Crystalexu, jež je v insolvenčním řízení od podzimu minulého roku. Více než stovka lidí přišla o práci v důsledku krachu nábytkářské firmy Falcon EU z Mimoně a zaměstnání ztratilo i několik desítek pracovníků výrobce požárních hlásičů Lites a jeho spřízněných firem.

Úpadek přitom nyní hrozí i firmám, které mají dostatek zakázek, a to kvůli druhotné platební neschopnosti. Ukázal to nedávný průzkum OHK v Liberci. "Kvůli zhoršené ekonomické situaci obchodního partnera se setkalo s platební neschopností u odběratele 82 procent oslovených firem a s nesplněním dodávky u dodavatele 41 procent firem. Zhruba v polovině případů utrpěly finanční ztráty a skoro pětině firem to přivodilo existenční problémy," řekl Martin Procházka..

Před riziky platební neschopnosti se mohou firmy bránit důkladným prověřováním současných i nových obchodních partnerů. Hospodářská komora v Liberci tuto možnost nabízí kupříkladu prostřednictvím služby Cribis.cz. "Zájemci mohou získat informace o 3,5 milionu firem z České republiky a o dalších padesáti milionech společností z celého světa. Například o tom, kdo za firmou stojí, jaká je její ekonomická situace či jak rizikové je obchodování s ní," přiblížil Ladislav Vopálenský, obchodní manažer portálu Cribis.cz.

Loni v České republice skončilo v úpadku 855 firem, v prvním čtvrtletí letošního roku jich bylo už 350. „Meziročně počet bankrotů vzrostl asi o dvacet procent,“ poznamenal Finger. Společnost CCB odhaduje, že ve 2. čtvrtletí zbankrotuje dalších 450 firem.

Marek Kuntoš, kuntos@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688