X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  16.06.2009 11:23:17

Akciové indexy: Výraznější korekce na Wall Street, indexy ztratily více než 2%

Americké akcie včera výrazně oslabily, všechny hlavní akciové indexy se propadly zejména na počátku seance, zbytek obchodování se pak nesl spíše v bočním trendu s mírným nárůstem před včerejším close (Dow Jones -2,13%, S&P 500 -2,36%, Nasdaq -2,28%).

Za včerejším poklesem stojí zejména výrazné posílení dolaru, který tak napomohl k poklesu cen komodit, zejména pak ropy, což mělo za následek pokles cen akcií společností zpracovávajících základní materiály. Celý sektor základních materiálů oslabil o 3,6%, nedařilo se ani finančnímu sektoru (-3,3%).

K negativnímu sentimentu přispěla jistě i horší data týkající se indexu podnikatelské nálady NY FEDu (-9,4 b. oproti očekávaným -4,7 b.).  Záporné hodnoty indexu svědčí o očekávaném snížení průmyslové aktivity. Nepříjemně překvapil rovněž výsledek salda kapitálových toků mezi USA a zahraničím, které za duben činilo pro dlouhodobé cenné papíry pouze +11,2 mld. USD, trh přitom očekával saldo ve výši 58,1 mld. USD.

Náladu nezvedl obchodníkům ani šéf Mezinárodního měnového fondu Strauss-Kahn, když prohlásil, že nejhorší dopady krize stále nejsou za námi. Mírnil tak částečně optimismus po víkendovém setkání skupiny zemí G8, kde se ministři financí shodli na tom, že jsou patrné první známky stabilizace globální ekonomiky a je zapotřebí pomalu zvážit ukončení nejrůznějších stimulačních a rozpočtových opatření pro boj s ekonomickou krizí.

Dnešní den je bohatý na vyhlášení důležitých makroekonomických dat – ve 14:30 bude zveřejněn počet nově vydaných stavebních povolenek (předpokládá se setrvání na hodnotě 0,5 mil.), počet nově zahájených staveb (očekává se růst na 0,48 mil.). Ve stejnou dobu bude vyhlášen také index velkoobchodních cen (PPI), kde se očekává nárůst o 0,6%. V 16:00 se dozvíme výsledky průmyslové produkce, která by za květen měla klesnout o 0,7%. Dnešní den by se tedy měl opět nést ve znamení zvýšené volatility, kterou mohou v následujících dnech podpořit další důležité fundamentální zprávy (zejména pak vyhlášení CPI). Nesmíme zapomenout také na páteční expiraci opcí a také na fakt, že se blíží konec čtvrtletí.

Futures na hlavní americké akciové indexy se zatím pohybují v záporném teritoriu (Dow Jones -0,21%, S&P 500 -0,30%, Nasdaq -0,19%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.06.2016Japonské akciové indexy v noci spadly o více než 2 % Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688