Česká spořitelna začne přijímat žádosti k programu Zelená úspora

TNBiz, 14.6.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Česká spořitelna začne od pondělí přijímat žádosti k programu Zelená úspora. Uvedl to v neděli server FinExpert.cz.

Česká spořitelna se tímto stává první bankou, která bude žádosti v programu Zelená úsporám přijímat. Se zahájením poskytování dotací zejména na zateplování a výměnu kotlů nebo oken začnou i další banky, ČSOB ještě v červnu, Komerční banka v příštím měsíci.

Spořitelna nyní bude přijímat a zpracovávat žádosti a následně proplácet prostředky z dotace Státního fondu životního prostředí.

Z dotačního programu Zelená úsporám lze v letošním roce získat 10 miliard a dalších 15 miliard korun ve dvou následujících letech. Všechny peníze jsou určeny pro ekologické investice, zateplování, instalaci solárních panelů nebo výměnu kotlů. Program je určen především pro vlastníky rodinných domů, ti mohou žádat o dotaci ve všech třech částech programu.

Určité omezení existuje v případě bytových domů, kde nelze žádat o dotaci na zateplení, ale je možné žádat o dotaci na výměnu topení. Důvod je jednoduchý, bytové domy jsou zvýhodněny například programem Panel.

Program je financován z prodeje emisních povolenek. Česká republika vypouští méně škodlivých emisí, než nařizuje Kjótský protokol. Díky tomu mohlo Česko prodat poukázky těm zemím, které naopak chtějí a zatím musejí produkovat více, než je dovoleno. Exministru Bursíkovi se podařilo prodat české povolenky Japonsku.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky