TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  10.06.2009 17:36:10

Fiat vytvořil koupí Chrysleru šestou největší automobilku světa

Mediafax

DETROIT/MILANO (MEDIAFAX) - Italská automobilka Fiat vytvořila středeční koupí aktiv krachujícícho amerického Chrysleru šestou největší automobilku světa. Uvedla to agentura Bloomberg s tím, že šéf Fiatu Sergio Marchionne chce vznikem nového globálního podniku zajistit přežití automobilek v době ekonomické recese.

Fiat bude v nově formované skupině Chrysler Group vlastnit 20 procent akcií.

Celkem by měla tato globální automobilka ročně prodat na 4,5 milionů vozidel po celém světě, čímž by se měla dostat podle statistik z loňského roku hned za americký Ford Motor. Marchionne se snaží v automobilovém průmyslu prosadit konsolidaci a očekává, že současnou nejhorší ekonomickou krizi od druhé světové války přežije pouze šest globálních výrobců automobilů.

Podle analytika automobilového průmyslu Johna Bucklanda ze společnosti MF Global Securities v Londýně bude ale ještě trvat několik let, než se akcionáři Fiatu dočkají nějakého rozumného cash flow v nové firmě.

Koupě amerického Chrysleru je podle agentury Bloomberg jen první z transakcí, která má zajistit Marchionneho cíl prodat ročně šest milionů vozů, což je podle jeho slov minimum k tomu, aby jeho společnosti přežily ekonomickou recesi v zisku. Chrysler, který uzavřel své továrny 1. května, neměl pro svá aktiva žádného jiného zájemce.

Akvizice přesouvá k Fiatu většinu provozů Chrysleru, vyjma osmi montoven, zhruba desítky nemovitostí, vybavení pořízeného na leasing a smluv se 789 americkými autosalóny.

Fiat se pokoušel získat také německou automobilku Opel, která patří také krachujícímu amerického gigantu General Motors. Opel nakonec získal kanadský výrobce autodílů Magna International a její ruští partneři, banka Sberbank a automobilka GAZ, která v Opelu nicméně nebude vlastnit žádný obchodní podíl.

Chrysler požádal o ochranu před věřiteli 30. dubna, díky níž mohl pomocí reorganizace přesunout svá nejlepší aktiva do nové aliance s Fiatem. Americká a kanadská vláda celou transakci financují částkou dvě miliardy dolarů.

Fiat má navíc opci na zvýšení svého podílu v Chrysleru až na 35 procent, pokud se podaří dosáhnout cíle týkající se prodejů i hospodaření firmy. Prodej aktiv navíc Chrysleru pomůže převést značky Chrysler, Jeep a Dodge do nové firmy s menšími dluhy a mzdovými náklady.

Nejvyšší soud Spojených států zamítl námitky proti transakci, kterou vznesly tři penzijní fondy ze státu Indiana a zástupci amerických spotřebitelů s tím, že námitky věřitelů Chrysleru nemají dostatečný právní základ k tomu, aby byla transakce zastavena.

Marchionne se stane šéfem nové společnosti a Fiat bude poskytovat své technologie a know-how Chrysleru, aby mohl obnovit svůj provoz. Fiat přitom v loňském roce vyrobil jen něco málo přes 2 miliony vozů.

Sloučení Chrysleru a Fiatu znamená nicméně spojení dvou společností s velmi rozdílnými produkty pro velmi rozdílné trhy. Chrysler prodával více než 90 procent své produkce v Severní Americe. Fiat na tomto kontinentu není zastoupen téměř vůbec.

Italská automobilka vyrábí nejširší řadu automobilů s nízkou spotřebou paliva v Evropě, zatímco Chrysler je proslavený svými osmiválcovými velkými sedany, sportovními vozy či pickupy.

Podle vedení obou firem je možné, že Chrysler možná už za 18 měsíců začne prodávat vozy Fiat. Společná firma by měla také vytvořit pro americký trh nový vůz, který by měl být založen na vozu Alfa Romeo 149, který sám ještě není ani v prodeji. Chrysler také plánuje na severoamerickém trhu prodávat Fiat 500.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688