TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  10.06.2009 13:11:01

Poslanci schválili protikuřácký zákon (10.6.2009)

Mediafax

Zákonodárci dali zelenou protikuřáckému zákonu, který zakazuje kouření na veřejnosti a měl by chránit lidi před pasivním kouřením. Středeční hlasování ve sněmovně provázelo schvalování celé řady pozměňovacích návrhů, poslanci se například shodli, že se nebude kouřit ve vlacích.

Se zákonem souhlasilo ze 156 přítomných poslanců 109 zákonodárců, pouze 31 jich bylo proti.

"Co se týče regulace kouření v restauracích, prošla varianta, že majitel se sám rozhodne, zda je jeho restaurace kuřácká, v takovém případě ji označí samolepkou. Nebo se rozhodne, že je nekuřácká a opět ji označí značkou," uvedl předkladatel zákona poslanec Boris Šťastný (ODS) nejkontroverznější část zákona. Poslanec Štastný také sdělil, že existuje i možnost, že restauratér ve svém podniku vymezí část, která bude nekuřácká a část kuřácká.

Šťastný tuto normu pokládá za evropsky unikátní, on podle svých slov hlasoval pro úplný zákaz kouření v restauracích, ale jako celek zákon prý podpořil, protože to pomůže ochraně zdraví českých občanů.

Původní návrh měl úplně zakázat kouření ve všech restauračních zařízeních, dopravních prostředcích, krytých nástupištích a ve veřejných prostorách. Poslanci se například shodli na tom, že se nebude kouřit ve vlacích, jak navrhoval poslanec KSČM Václav Snopek. Ten navrhoval, aby v každém vlaku, který má podle jízdního řádu dobu jízdy delší než dvě hodiny, byla zařazena část vozů vybavených prostory vyhrazenými ke kouření.

Podle důvodové zprávy se navrhovatelé snaží chránit lidi především před pasivním kouřením. Zákaz kouření by měl platit na zastávkách veřejné dopravy pouze v krytých nebo uzavřených prostorách, kde lze očekávat hromadění tabákového kouře. "Tím bude jasně odstraněna pochybnost o tom, kde je a kde ještě nástupiště není," poznamenal Šťastný. Zpřesnění se týká i omezení kouření ve zdravotnických zařízeních a společných prostorách bytových domů.

Kritikou na adresu schválené verze protikuřáckého zákona nešetřil poslanec KDU-ČSL Jiří Carbol. Ten dokonce označil normu za legislativní paskvil. "Stav, který máme dneska, se tímto zákonem vůbec nezlepšil. Naopak vzniknou veliké výkladové nejasnosti. Není tam totiž napsáno, jak mají být vyhrazeny prostory pro kouření, jak je kdo pozná. Není tam napsáno ani to, zda budou na stole cedulky, že je kouření povoleno nebo zakázáno. To je naprostý amatérismus," poznamenal Carbol s tím, že doufá ve vrácení zákona Senátem zpět dolní komoře.

Zákaz kouření ve všech barech a restauracích už platí například v USA, Kanadě, Anglii, Francii, Itálii, Irsku, Švédsku nebo v Bavorsku. Na začátku roku přistoupil k tomuto omezení i turecký parlament.
Striktním zákazem kouření ve všech restauračních zařízení by podle lékařů v České republice ubylo měsíčně 450 infarktů. V ČR v současnosti kouří přibližně třetina obyvatel. Na následky kouření umírá podle odhadů 18 tisíc lidí ročně. Mezi patnáctiletými kouří asi polovina z nich.

Petr Vlasák, Adriena Růžičková, Tomáš Paták, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

Pá 13:55  Beautiful weekend in store for us, with high pressure overhead allowing for fair... US National Weather Service (weather.gov)
Pá   9:22  China sees water efficiency enhanced in industrial and agricultural sectors China state infooffice (scio.gov.cn)
Pá   9:22  New quality productive forces to power Shanghai's development China state infooffice (scio.gov.cn)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688