Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.06.2009 09:09:51

ČR - revize HDP potvrdila předběžný pokles o 3,4%

Národní účty - 1. čtvrtletí 2009

Hrubý domácí produkt, očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, klesl podle zpřesněného odhadu reálně o 3,4 % jak ve srovnání se 4. čtvrtletím 2008, tak i oproti 1. čtvrtletí loňského roku. Negativně se projevilo snížení ekonomického výkonu zejména zpracovatelského průmyslu, což souviselo se značným poklesem poptávky po investičním a exportním zboží, výdaje na konečnou spotřebu naopak vzrostly.

* * *

Podle zpřesněného odhadu, založeného na úplnějších datových zdrojích, klesl v 1. čtvrtletí hrubý domácí produkt v reálném vyjádření (ve stálých cenách) shodně o 3,4 % jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání */ .

V běžných cenách (nominálně) hrubý domácí produkt meziročně o 0,4 % vzrostl, neboť se poměrně výrazně, o 4,0 %, zvýšila úhrnná cenová hladina vyjádřená implicitním deflátorem HDP. Promítlo se zde zejména zvýšení vývozních cen o 3,9 %, zejména jako důsledek oslabování koruny vůči euru a dolaru. Dovozní ceny vzrostly o 2,2 %, tedy méně než vývozní, což však k růstu deflátoru HDP také přispělo. Poměrně výrazně vzrostly i ceny pořizovaného fixního kapitálu (o 4,3 %), zatímco u výdajů domácností na konečnou spotřebu byly ceny meziročně vyšší v průměru pouze o 1,2 %.

Na nabídkové straně ekonomiky se na poklesu celkové hrubé přidané hodnoty (HPH) meziročně o 3,2 % rozhodujícím způsobem podílel zpracovatelský průmysl propadem o 10,6 %. Podstatné meziroční poklesy postihly též odvětví obchod a opravy motorových vozidel (o 8,0 %), peněžnictví a pojišťovnictví (o 6,7 %) a stavebnictví (o 3,9 %). Výrazně naopak vzrostla HPH v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody (o 12,0 %) a zdravotnictví, veterinární a sociální péče (o 9,8 %). Pokles o 4,4 % byl zaznamenán u druhé významné složky tvorby HDP - u daní z produktů, zejména pak u daně z přidané hodnoty.

Složky poptávky se v 1. čtvrtletí meziročně změnily značně diferencovaně, což se promítlo i do jejich rozdílného příspěvku k vývoji HDP:
  • Zvýšení výdajů na konečnou spotřebu v letošním prvním čtvrtletí o 3,6 % přispělo pozitivně k vývoji HDP 2,5 p.b. Na tomto růstu se podílelo zvýšení výdajů jak domácností, tak i institucí zahrnovaných do sektoru vlády. Meziroční nominální růst výdajů domácností o 4,3 % nebyl výrazněji eliminován růstem cen, takže v reálném vyjádření tyto výdaje vzrostly o 3,0 %. Výdaje institucí vládního sektoru zahrnované do výdajů na konečnou spotřebu byly o výrazných 5,2 % nad úrovní loňského 1. čtvrtletí. Klíčovou roli zde mělo zvýšení nákladů zdravotních pojišťoven na zdravotní péči.
  • Tvorba hrubého kapitálu byla o 16,2 % nižší než ve stejném období předchozího roku, což mělo záporný vliv na vývoj HDP ve výši 4,1 p.b. Přitom tvorba fixního kapitálu byla meziročně nižší o 3,4 %, když pokles byl zaznamenán hlavně u investic do dopravních prostředků a do budov a staveb. Snížení zásob v průběhu 1. čtvrtletí bylo u sezónně neočištěných údajů v běžných cenách odhadnuto na 8,0 mld. , zatímco ve stejném čtvrtletí loňského roku zásoby o 15,3 mld. vzrostly.
  • Aktivní saldo zahraničního obchodu zbožím a službami v běžných cenách (+ 48,3 mld. ) sice bylo pouze o 5,7 mld. nižší než v loňském 1. čtvrtletí, ve stálých cenách však vlivem rozdílného vývoje vývozních a dovozních cen meziročně kleslo o 33,1 %. Vývoz v reálném vyjádření klesl o 20,5 %, zatímco dovoz o 19,6 %. Zahraniční obchod tak měl na meziroční snížení HDP negativní vliv 1,7 procentního bodu.

Se snížením výkonnosti ekonomiky souvisel i pokles zaměstnanosti, která se po odstranění sezónních vlivů snížila v 1. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,2 % a meziročně o 0,5 %. V ekonomice bylo v 1. čtvrtletí zaměstnáno (podle metodiky národních účtů) průměrně 5 265 tisíc osob, o 35 tisíc méně než ve stejném čtvrtletí loňského roku.

Hrubý domácí produkt v zemích EU 27 klesl v 1. čtvrtletí podle odhadu Eurostatu z 3. června meziročně o 4,5 %, z toho v Eurozóně o 4,8 %. V Německu se HDP snížil o 6,9 %, na Slovensku o 5,4 %, v Maďarsku o 4,7 %, v Rakousku o 2,9 %, zatímco v Polsku byl zaznamenán meziroční růst o 1,9 %.

* * *

V souladu se zveřejněnou revizní politikou provedl Český statistický úřad pravidelnou běžnou revizi ročních národních účtů za roky 2006 a 2007. V návaznosti na tyto úpravy byly upřesněny i korespondující čtvrtletní ukazatele za roky 2005 až 2008. Rozsah úprav hrubého domácího produktu ve čtvrtletní periodicitě ilustruje následující tabulka.

Tab. HDP meziročně stálé ceny sezónně očištěno
 

Předběžný odhad HDP za 2. čtvrtletí bude zveřejněn 14. srpna 2009.


Zdroj: ČSÚ





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688