Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.01.2001 11:00:00

Akcie: České akcie se ve středu vrátily k růstu taženy pozitivní náladou na...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 18.1.2001

Komentář k trhům



       České akcie se ve středu vrátily k růstu taženy pozitivní náladou na zahraničních trzích. Index PX-D ve středu posílil o 2,3% na 1473,7 bodu tažen posilováním telekomunikačních titulů a Komerční banky. Růst podpořily i akcie Unipetrolu. Nejlépe se dařilo akciím Českého Telecomu, Komerční banky a Českých radiokomunikací. Český Telecom a Komerční banka posílily o 3,3%, České radiokomunikace vzrostly o 3,2% a Unipetrol posílil o 2,8%. Akcie Českého Telecomu se dostaly na 569,1, což je nejvyšší hodnota za poslední čtyři měsíce a akcie Komerční banky téměř dosáhly na úroveň 1000 za akcii. Ostatní akcie si připsaly pouze mírné přírůstky. Philip Morris posílil o 0,7% na 5,891 a ČEZ si připsal 0,3% na 103,5. Pouze akcie České spořitelny mírně ztrácely, když ubraly 0,5% na 238,8.

       Dnes očekáváme, že trh bude pokračovat v růstu tažen pozitivní náladou na zahraničních trzích.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Technologické akcie včera posilovaly taženy reakcí na velmi dobré výsledky společnosti Intel. Index Nasdaq posílil o 2,5% na 2682,8 bodu zatímco DJIA poklesl o 0,6% na 10584,3 bodu. Výrazně posilovaly akcie Juniper Networks poté co společnost oznámila velmi dobré výsledky a také dala pozitivní komentář na rok 2001. Dařilo se i ostatním jako Apllied Micro, Cisco Systems a WorldCom. DJIA podpořily akcie IBM a Hewlett-Packard. Naopak, ztrácely akcie farmaceutických společností jako je Merck a Johnson&Johnson. Nedařilo se ani 3M. Dnes se očekává, že technologické akcie budou opět posilovat poté co oznámily dobré výsledky společnosti IBM a Apple.

       Včera se dařilo německým akciím. Index Dax posílil o 2,3% na 6653,4 bodu a technologický Nemax 50 přidal 7,7% na 2746,9 bodu. Trh výrazně podpořily akcie Deutsche Telecomu, Infineonu a SAP.Deutsche Telecom posílil po oznámení údajů o dceřinné společnosti T-Mobil a akcie Infineonu podpořilo prohlášení Intelu o očekávaném oživení tržeb ve druhé polovině roku. U SAP investoři ocenily snahy na snížení nákladů. Dařilo se i Dresdner Bank, která oznámila odchod z mimoevropkých trhů. Naopak ztrácel E.ON po oznámení jednání o akvizici britské společnosti PowerGEn, která se zdá investorům příliš nákladná. Dnes se očekává, že německé trhy otevřou níže taženy slabšími akciemi bank.

      

Komentář ke společnostem



       ČEZ

      

      
ČEZ v loňském roce vyrobil rekordní množství elektrické energie. Výroba dosáhla 50,8TWh, což představuje nárůst o 11%. Exporty společnosti vzrostly o 120% na 12,4TWh, zatímco domácí prodej poklesl o 8% ve srovnání s rokem 1999 kvůli poklesu podílu společnosti na trhu na 60%.

       Vláda včera odsouhlasila mezinárodní prověrku dopadů na životní prostředí jaderné elektrárny Temelín. Tým mezinárodních expertů by měl začít pracovat na konci ledna a studie by měla být hotova koncem května nebo začátkem června.

       ČEZ včera odstavil první reaktor Temelína pro plánovanou revizi primárního a sekundárního okruhu. Společnost také oznámila, že zjistila příčinu problému s chvěním turbíny.

       Úspěšná exportní politika umožnila ČEZu vysokou výrobu v uhelných elektrárnách a pozitivním dopadem na průměrné náklady společnosti a ziskovost. Nicméně, zprávy by neměly mít výraznější dopad na akcie společnosti.

      

       Český Telecom

      


       Společnost jedná s mobilními operátory o nových tarifech za propojení aby podpořila provoz ve směru z pevných linek do mobilních sítí.

      

       Unipetrol

      


       Vláda včera schválila ustanovení jedenácti členné komise, která by měla vybrat poradce pro privatizaci společnosti. Vláda však nerozhodna, jakým způsobem vybrat poradce. Rozhodnutí by mělo padnout na příštím zasedání vlády, kde by se měl projednat návrh ministerstva financí, které preferuje výběrové řízení. Naproti tomu ministerstvo průmyslu navrhuje kontaktovat přímo vybrané instituce.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688