Josef Stoulil (Capital Partners)
Finance  |  03.06.2009 10:32:26

Čínské obavy ze slabého dolaru


Další globální finanční krize vyvolána ztrátou důvěry v dolar může být nevyhnutelná, pokud nebudou americké domácnosti pokračovat v nastoleném trendu zvyšování úspor a oddalování již tak snížené spotřebitelské poptávky, tvrdí Yu Yongding, bývalý poradce v čínské centrální bance.

 Americká ekonomika je stále nejdominantnějším hospodářstvím na světě a je proto "velmi přirozené", že se celý svět obává dalších amerických vládních výdajů a plánovaného rekordního schodku státního rozpočtu. Timothy Geithner, americký ministr financí (US Treasury Secretary), prohlásil na své návštěvě v nejlidnatější zemi na světě, že Obamova administrativa plánuje během tohoto roku snížit fiskální deficit na "zhruba" 3 procenta hrubého domácího produktu (GDP) z plánovaných 12,9%. Timothy Geithner rovněž Čínu ujistil, že veškeré její investice do amerických finančních aktiv jsou velmi bezpečné (za předpokladu udržení ratingu AAA od ratingových agentur Moody´s, Standard and Poor´s a Fitch) a že Obamova administrativa je odhodlána udržet adekvátně silný dolar. Yu si však klade otázku (jistě ne neoprávněně), zda není Geithnerův plán snížení rozpočtového schodku nereálný. Předpokládá se, že deficit dosáhne k 30. září tohoto roku výše 1,75 bilionu USD, což je o poznání výše než schodek 455 mld. USD za stejné období minulého roku. 
 USA potřebují vyšší míru úspor a menší deficit na běžném účtu, který je nejširším měřítkem obchodu. V opačném případě by mohl slabý dolar podle Yongdinga vytvořit podhoubí pro další krizi. Americký deficit běžného účtu platební bilance klesl v loňském roce na 673,3 miliardy dolarů, tj. o 4,74% HDP ze 731,2 miliard dolarů, tj. 4,91% HDP o rok dříve.


 Čína je největším zahraničním držitelem amerických dluhopisů v celkové výši 768 mld. USD (k březnu). Premiér Wen Jiabao vyzval v březnu v USA "…aby zajistily bezpečnost čínských investic.". K podobným projevům se přidal i čínský guvernér centrální banky Zhou Xiaochuan, který šel ještě dál a navrhl zavedení nové globální měny za účelem snížení závislosti na americkém dolaru. Americké příjmy z daní se pravděpodobně kvůli recesi nezvýší o nějakou zásadní sumu a rovněž vzhledem k nepružným výdajům a nákladům na vedení dvou válek. Čína chce vědět, jak budou USA schopny zbavit se přebytečné likvidity ze svého finančního systému tak, aby předešli vysoké míře inflace ve chvíli, kdy se začne ekonomika odrážet ode dna. Čínský poradce Yu označil FED jako největšího „světového junk investora“.

 

Petr Peřinka

CAPITAL PARTNERS a.s.

Zdroj: Bloomberg


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688