TNBiz (TN.cz)
Reality  |  03.06.2009 10:31:01

Ceny bytů v květnu prudce klesly, největší propad hlásí Mladá Boleslav

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) -

Ceny bytů zejména v nejdražších lokalitách České republiky šly v květnu prudce dolů, největší meziroční cenový propad zaznamenala Mladá Boleslav, a to o 20,36 procenta. Údaje zveřejnil ve středu server Hypoindex.cz.

"Ceny bytů ovlivňuje celé řada faktorů, od jeho velikosti, po lokalitu. Obecně by se dalo říci, že čím vyšší mzdy v dané lokalitě budou a čím stabilnější bude trh práce, tím vyšší budou ceny bytů," vysvětlil Petr Zámečník šéfredaktor serveru Hypoindex.cz. "Ovšem platí to i opačně. To se v uplynulém čtvrtletí a celém roce stalo osudným cenám bytů v Mladé Boleslavi," dodal.

Zatímco se Mladá Boleslav ještě v únoru držela na sedmé příčce nejdražších lokalit, v květnových statistikách opustila žebříček 10 nejdražších oblastí. Standardní byt o rozloze 68 m2 se zhruba 40procentním opotřebením mohli klienti ještě v loňském květnu pořídit za 2,058 milionu korun, letos v květnu se průměrná cena takovéhoto bytu pohybuje kolem 1,639 milionu korun.

Hluboký pokles z drahých lokalit v uplynulém čtvrtletí zaznamenalo také Kladno, které bylo hojně využíváno jako „příměstské bydlení“ u Prahy. Tam byty meziročně zlevnily o 11,5 procenta.

Nejsledovanější lokalitou, v níž bydlí přibližně 10 procent populace České republiky, je Praha. I ta zaznamenala květnový meziroční pokles cen bytů, a to o 5,5 procenta.

Podle Zámečníka šly ale během uplynulého čtvrtletí pražské byty opět nahoru. "Zatímco v únoru se pohybovala cena standardního bytu na úrovni 5 260 823 korun, květnové statistiky hovoří již o ceně 5 373 356 korun, tedy o 2,14 procenta vyšší," řekl Zámečník.

Nejlevnější regiony naopak v květnu v meziročním porovnání zaznamenaly růst cen bytů. Největší zdražení oproti loňskému květnu pocítil Chomutov, kde cena za standardní byt stoupla o 13,23 procenta. Za byt, který stál ještě vloni 635 tisíc korun, zaplatili zákazníci v Chomutově letos v květnu 719 tisíc korun. K meziročnímu zdražení došlo také v Děčíně a v Teplicích, a to o 12,66 procenta, respektive 10,21 procenta.

"V meziměsíčním srovnání šly ale v průběhu posledního čtvrtletí i u nejlevnějších lokalit převážně k poklesu cen," upozornil Zámečník.

"Na realitním trhu bude další vývoj hodně záviset na ekonomické situaci, pokud dojde k oživení, výraznějšího propadu se pravděpodobně již nedočkáme. Pokud by ale ekonomická recese dále postoupila, je pravděpodobné, že ceny nemovitostí dále poklesnou," sdělil svůj budoucí výhled Zámečník.

Katerina Vokurková, vokurkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Poslední zprávy z rubriky Reality:

Po   9:57  Milorad Mišković: Ceny rezidenčních nemovitostí v nejkvalitnějších pražských... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Po   8:39  Dostupnost bydlení: kdo umí, ten staví Research (Česká spořitelna)
Čt 13:46  Pražské flexibilní kanceláře vloni hrály prim. I v evropském kontextu Tisková zpráva (Tisková zpráva)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688