X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  02.06.2009 15:23:01

Forex: Akcie v Evropě si zatím drží své pozice. Dolar na včerejší výprodej odpověď nenachází

Ani v úterý zatím americký dolar nedokázal najít odpověď na prodejní tlak, kterému čelí na většině nejvíce obchodovaných párech a také dnes si tak americká měna připisuje značné ztráty. K euru se od rána dolar propadnul již o 0,7%, aby se znovu dostal až nad hranici 1,42 EUR/USD, na páru s japonským jenem zeslábnul zpět pod 96 USD/JPY a k libře si pak drží veškeré včerejší ztráty, když zůstává těsně pod cenou 1,65 GBP/USD. Pod tlakem americkou měnu přitom nadále drží především optimismus na finančních trzích, které si dnes drží většinu ze svých vysokých včerejších zisků. Poté co včera německý DAX rostl o více než čtyři procenta, se tak dnes nadále pohybuje poblíž ceny se kterou včerejší obchodování uzavíral. Podobně je na tom také francouzský CAC40 a pod citelnější tlak se tak v Evropě dostal zatím pouze britský FTSE100, který v odpoledních hodinách ztrácel 0,32%. K tomu přitom největší měrou přispěly akcie britské banky Barclays, se kterými se začalo velmi živě obchodovat poté, co investiční fond emirátu Abu Dhabi oznámil, že prodává 1,3 mld. liber akcií banky. Hodnota akcií Barclays se tak jen od ranních hodin propadla o více než 12%. Přestože libra na tuto zprávu v dopoledních hodinách reagovala negativně, určitou oporou ji byly dnešní data, která opět překvapila lepšími než očekávanými výsledky.

Velmi překvapivě si vedl především květnový index PMI pro sektor stavebnictví, který rostl z dubnových 38,1b. až na 45,9b., což je vysoko nad většinovým konsenzem, který počítal s jeho růstem na 39,1b. Kontrakce stavebního sektoru je tak podstatně menší, než byla ještě v únoru tohoto roku, kdy PMI dosahoval pouhých 27,8b., což dává naději, že by se krizí těžce zasažený trh s bydlením v Británii mohl začít pozvolna dostávat zpět do rovnováhy. O tom nasvědčují také v dopoledních hodinách zveřejněné výsledky nově udělených hypotečních úvěrů, které v dubnu rostly ze 40 tis. na 43 tis. a zároveň i celkový čistý objem nových půjček, jenž v dubnu podle informací Bank of England stoupal o 1,3 mld. liber (oček.: 1 mld.).

Evropa již dnes žádné silnější market movery nepřinese a proto obchodníci vyčkávají zejména na otevření burz ve Spojených státech. Americké akciové indexy by dnes přitom měly otevřít s nepatrnými ztrátami, když se futures na DJIA prodávají oproti včerejší zavírací ceně indexu níže o pouhých 0,13%. Z fundamentů pak Spojené státy nabídnou první a zároveň poslední zajímavější data v 16 hod., kdy bude zveřejněna dynamika růstu rozjednaných ale zatím neuzavřených smluv ke koupi domu (oček.: +0,4%, předch.: +3,2%).

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688