X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  02.06.2009 11:23:06

Akciové indexy: Další nárůst na Wall Street po sérii pozitivních dat

Americké akcie včera opět rostly, všechny hlavní akciové indexy zaznamenaly solidní nárůst (Dow Jones +2,6%, S&P 500 +2,6%, Nasdaq +1,3%). Důvodem včerejšího pozitivního sentimentu byla především zveřejněná data týkající se vývoje osobních příjmů a výdajů. Zatímco výdaje klesly pouze o 0,1% (očekával se pokles o 0,2%), příjmy překvapivě rostly o 0,5% (oproti očekávanému poklesu ve výši 0,2%).  Pozitivem byl také růst ISM pro výrobní sektor, který za květen vzrostl na 42,8 bodu (oproti očekávání ve výši 42,2b.). Není tedy divu, že tato překvapivě dobrá data spolu s rostoucími cenami komodit vyhnala indexy na svá sedmiměsíční maxima.

Optimistickou náladu včera nedokázal zchladit ani vyhlášený bankrot automobilky General Motors. Obchodníci se spíše shodují na tom, že tímto krokem došlo k odstranění problému, který měl v posledních měsících velmi negativní vliv na vývoj na akciových trzích.

Včera byla zveřejněna také zpráva týkající se změny ve struktuře indexu Dow Jones Industrial Average. Logicky bude z indexu vyškrtnuta automobilka General Motors, kterou nahradí technologická společnost Cisco Systems. Vyhazovu se dočkala také společnost Citigroup, kterou trochu překvapivě vystřídá pojišťovna Travelers. Změna bude provedena 8.6.  V důsledku rostoucích cen komodit se ve včerejším obchodování dařilo zejména akciím komoditních společností – akcie Exxon Mobil, Chevron či ConocoPhillips si připsaly solidní zisky.

Na poli fundamentálních zpráv dnes očekáváme v 16:00 SEČ vyhlášení dynamiky růstu rozjednaných, ale dosud neuzavřených smluv ke koupi domu (pending home sales), která by měla růst o 0,4% (oproti předchozím +3,2%). Zveřejněné číslo více napoví o aktuálním stavu na trhu s nemovitostmi, který by již podle posledních údajů měl dosáhnout svého dna.  V průběhu seance se dozvíme také údaj týkající se prodejů automobilů, které by měly dosáhnout v ročním vyjádření hodnoty 9,1 mil.

Futures na hlavní americké akciové indexy se zatím pohybují na podobných hodnotách, na kterých včerejší obchodování uzavíraly (Dow Jones -14b, S&P 500 -0,25b., Nasdaq +0,25b.).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688