TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  29.05.2009 18:42:01

Švýcarský soud prý zastavil převod akcií Vítkovic na KKCG, podle KKCG to není pravda

Mediafax

PRAHA/BERN (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme doplnili o novou reakci mluvčího firem Karla Komárka ve 3. odstavci, ve kterém popírá existenci rozhodnutí švýcarského soudu)

Švýcarský Nejvyšší soud svým předběžným rozhodnutím prý zastavil vykonatelnost rozhodčích nálezů, které ukládaly podnikateli Davidu Beranovi vydat společnosti KKCG Industry Karla Komárka akcie Vítkovice Holding a zaplatit přímo Komárkovi smluvní pokutu. Uvedl to v pátek David Beran.

Rozhodnutí švýcarského soudu bylo podle Berana vydáno jen několik dní po vydání samotných rozhodčích nálezů. Komárek a jeho společnost tak v současné době nemohou vymáhat to, co jim rozhodčí nálezy přiřkly. O definitivním odkladu vykonatelnosti rozhodčích nálezů do doby rozhodnutí o žalobách na zrušení rozhodčích nálezů bude podle Berana švýcarský Nejvyšší soud rozhodovat v dalších týdnech.

"Oba rozhodčí nálezy jsou pravomocné a vykonatelné. Bohužel pan Beran média nepravdivě informuje a lže, protože švýcarský Nejvyšší soud žádné takové předběžné rozhodnutí nevydal. Pouze se snaží zneužít média a vyhnout se plnění, které je na základě rozhodnutí soudu povinen učinit," řekl Mediafaxu mluvčí firem Karla Komárka Daniel Plovajko. Beran by měl podle něj obratem médiím zaslat kopii údajného rozhodnutí švýcarského soudu. "To ale učinit nemůže, protože žádné takové rozhodnutí neexistuje. Na základě mediálního prohlášení pana Berana jsme pravdivost jeho tvrzení ověřili u švýcarského nejvyššího soudu. Ten vydání předběžného opatření jednoznačně popřel! Podnikneme další právní kroky, které donutí pana Berana respektovat soudní rozhodnutí,“ dodal Plovajko.

Mezinárodní obchodní komora v Paříži rozhodla, že podnikatel Beran musí vydat 45 procent akcií Vítkovice Holding společnosti KKCG Industry. Po třech letech tak byl ukončen obchodní spor, který podle KKCG zahájil a způsobil Beran porušením platných smluv.

Podle akciové společnosti Vítkovice Holding však akcie patří Janu Světlíkovi. „Vlastnické právo Jana Světlíka k akciím je založeno na zrušení jejich převodu na pana Davida Berana, a má proto přednost před jakýmikoliv nároky třetích osob, které by chtěly tyto akcie získat od pana Davida Berana, sdělila Mediafaxu Eva Kijonková, mluvčí společnosti. “Podíl 45 procent akcií společnosti Vítkovice Holding je podle dosud jediného pravomocného rozhodnutí povinen David Beran vydat Janu Světlíkovi, jako jedinému oprávněnému vlastníkovi. Akcie jsou podle Kijonkové stále uloženy v soudní úschově pražského soudu a dosud podle ní nebylo platně rozhodnuto o jejich uvolnění. „I pokud by se tak stalo, byl by příjemcem akcií Jan Světlík, jak rozhodl v září 2008 Obvodní soud pro Prahu 10. Jelikož jsou akcie v soudní úschově, nemůže je pan Beran rubopisovat ani předat společnosti KKCG Industry.“ Podle společnosti je tak pouze Jan Světlík oprávněn tyto akcie převádět na třetí osoby.

Kromě toho by měl Beran Komárkovi zaplatit přibližně 1,7 miliardy korun na smluvní pokutě a úrocích kvůli porušení smluv, které mezi sebou podnikatelé měli jako fyzické osoby. „David Beran několik let odmítal moje nabídky na smírné řešení sporu a realizaci vzájemných dohod. Jeho reakce byla vždy stejná chci se soudit a vysoudit na vás co nejvíce peněz. I přes výše uvedené dostal v průběhu tří let našich arbitrážních sporů celkem pět nabídek na narovnání, a to od finančního plnění ve výši 5,5 miliardy korun, až po vytvoření společného holdingu a dodržení všech závazků a smluv tak, jak byly oběma partnery uzavřeny. Odpovědí z jeho strany byla jen trestní oznámení a lživé obvinování v tisku a u obchodních partnerů se snahou mě poškodit a diskreditovat. Důsledky takového chování si musí teď nést sám. Možnost smíru ukončil rozhodčí soud, pro Davida Berana bohužel tím nejhorším způsobem,“ reagoval na rozhodnutí soudu Karel Komárek.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688