Saxo Bank (home.saxo)
Akcie v ČR  |  28.05.2009 16:56:17

Kam investovat během finanční krize?

Výhledy ekonomického růstu jsou v jednotlivých regionech velmi rozdílné, a proto doporučujeme investovat hlavně na rozvíjejících se trzích, protože nejsou tak zadluženy jako USA a Evropa. Poté, co jste umístili hlavní část vašeho portfolia na rozvíjející se trhy, měli byste něco investovat i v USA. I přes skutečnost, že vyhlídky růstu v USA nejsou vůbec dobré kvůli velkým výdajům vlády USA (což ztlumí růst na roky), je pracovní trh v USA mnohem flexibilnější než tento trh v Evropě. Evropské státy poskytující štědrou sociální péči budou trpět mnohem více než USA kvůli obrovské částce peněz, kterou vyplatí v následujících letech kvůli nezaměstnanosti. Posledním místem, kam investovat, je tedy Evropa, tam dosáhnete nejnižší návratnost vašich peněz.

Obecně řečeno na akciových trzích preferujeme odprodávání s možností pozdější koupě, protože neočekáváme, že by tyto trhy v horizontu příštího roku stouply. Současné oživení akciového trhu je opravdu oživením medvědího trhu a neznamená začátek nového býčího trhu. Avšak je třeba si uvědomit, že navzdory negativnímu vývoji na akciových trzích v posledních dnech se můžeme snadno dostat výše. Index S&P500 by mohl při současném oživení medvědího trhu dosáhnout úrovně 1000.

Oživení je poháněno zelenými výhonky (lepší než očekávané hlavní ukazatele), ale pokud se podíváme na fundamenty, jsou jasné dvě věci: 1) jsme na velmi nízké úrovni a 2) nahoru se nepohybujeme stejným tempem, jako jsme klesali. To platí pro velmi důležité údaje, jako jsou využití kapacity, investice podniků, průmyslová výroba, zásoby a nezaměstnanost. Spotřebitelé o tom zřejmě nemají nejpřesnější informace, protože osobní spotřeba a důvěra neustále stoupají. Avšak přes naše velká přání nemůžeme stavět pouze na nadějích na lepší budoucnost.

Uznáváme však, že někteří investoři by měli rádi i na takovýchto trzích dlouhé pozice a v tomto případě se tedy zaměřujeme na klasická defenzivní odvětví, jako jsou zdravotnictví, základní spotřební zboží a infrastrukturní společnosti. V těchto odvětvích sledujeme společnosti s velmi silnými rozvahami, to znamená s minimem dluhů v porovnání k jejich aktivům, a pokud možno s určitou hotovostí umožňující jim nakupovat jiné společnost, když jsou ceny tak nízké, jako nyní.

Další věcí, které bychom dávali přednost, je to, zda společnost již prokázala schopnost vyplácet dividendy (rostoucí) v průběhu doby, a zejména v těžkých časech, kterými budeme procházet příští rok (možná i déle). A v neposlední řadě by provozní marže měla být vyšší než je průměr odvětví, protože to zvýší pravděpodobnost, že společnost nesníží dividendy. Proto se ohledně jmen zaměříme na společnosti, jako jsou AT&T (USA), Verizon (USA), McDonalds (USA), Roche (EVROPA) a Lorillard (USA).

Christian Blaabjerg, hlavní ekonom, Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.07.2015Kam by investoval Warren Buffett? STOX.CZ (Grant Capital)
18.04.2015Warren Buffett: Kam nyní investovat peníze? STOX.CZ (Grant Capital)
10.04.2015Kam doporučuje investovat peníze Warren Buffett? STOX.CZ (Grant Capital)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688