X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  28.05.2009 09:23:06

Komentář: Výprodej amerických dluhopisů pokračoval také včera

Americké vládní dluhopisy se včera dostaly pod silný prodejní tlak, a to především na delším konci výnosové křivky, kde se výnosy dostaly až na své nejvyšší hodnoty od poloviny listopadu minulého roku. Výnos u desetiletých splatností tak včera vystoupal výše o skokových 18bsp. až na 3,75% a pokračuje v prudkém růstu, který obchodníci odstartovali masivním výprodejem již v půlce května, kdy se výnos u desetiletých Notes pohyboval na 3,10%. K výprodejům přitom nejvíce přispívají především lepšící se data z USA a z Evropy, která nasvědčují pozvolné stabilizaci světové ekonomiky a která lákají chodníky investovat do rizikovějších a výnosnějších aktiv. K prudkému růstu výnosů navíc pomáhá také očekávaný růst nabídky dluhopisů, kterou zaplaví trh americké Ministerstvo financí, jež bude pomocí emise nového dluhu financovat rekordní rozpočtový deficit ve výši 1,7 bilionu dolarů. O něco menšího růstu se pak včera dočkaly kratší a střední splatnosti, když například výnos u pětiletých Notes rostl o 12bsp. na 2,42%, zatímco u dvouletých splatností stoupal o necelých 5bsp. na 0,96%. Ty rostly i navzdory velmi úspěšným aukcím z pondělka i úterka, kdy Ministerstvo financí prodalo dluhopisy v celkovém objemu 75 mld. dolarů, o které byl právě díky vyšším výnosům poměrně značný zájem. Například včerejší aukce pětiletých Notes ve výši 35 mld. dolarů přilákala poptávku dosahující 81 mld. dolarů, což posunulo průměrný výnos na 2,249%. Ještě větší zájem pak byl v pondělí o aukci dvouletých Notes, kde poptávka převyšovala nabídku téměř trojnásobně. Ani vysoký zájem o dluhopisy však včera navečer nedokázal zabránit jejich výprodejům, který nyní výrazně komplikuje snahu americké centrální banky udržet dlouhodobé úrokové sazby na nižších hodnotách.

Ve snaze snížit výnos u delších splatností již Fed nakoupil dluhopisy v objemu více než 130 ml. dolarů, což je necelá polovina z celkových plánovaných 300 mld. Prudký růst výnosů z posledních dvou týdnů však může přispět k tomu, že americká centrální banka rozhodne celkový objem ještě navýšit, což nakonec naznačily také minutes z posledního zasedání Fedu z konce dubna, kdy byla tato možnost jednou z diskutovaných variant mezi jednotlivými členy FOMC. Případné další navyšování vykupovaných dluhopisů a monetizace amerického dluhu by přitom mohla mít velmi negativní dopad na kurz amerického dolaru, kterému se sice včera dařilo držet si své pozice a dokonce i mírně růst, ještě začátkem týdne se však pohyboval na páru s eurem na nejnižších hodnotách od začátku roku, zatímco k libře včera vystoupal dokonce na své sedmiměsíční minimum.

Dnešek přinese na trh s americkými dluhopisy další aukci, když americké Ministerstvo financí bude dražit sedmileté Notes v celkové výši 26 mld. dolarů. Silný výprodej dluhopisů z minulých dnů nabízí podle našeho názoru zejména v kratším horizontu prostor ke korekci, kterou by moly odstartovat právě lepší výsledky dnešní aukce. Jakékoliv výraznější snížení výnosů a tedy růst ceny amerických dluhopisů, může být zároveň lákadlem k jejich opětovnému výprodeji. Důležitou roli přitom dnes sehrají také americká data v podobě, výsledků objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a počtu prodaných nových domů, jejichž lepší výsledky mohou jakoukoliv korekci včerejšího výprodeje výrazně komplikovat.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)
 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688