TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  27.05.2009 02:00:09

Ve středu by se mělo rozhodnout o novém vlastníkovi automobilky Opel

Mediafax

BERLÍN (MEDIAFAX) - Ve středu chce německá vláda vybrat nového vlastníka automobilky Opel patřící do koncernu General Motors. Vyplývá to ze zpráv vydaných agenturou Reuters.

"Zatím není žádný favorit, všichni vědí, že je třeba ještě dalšího vylepšení nabídek. Předpokládám, že předběžné rozhodnutí o novém vlastníkovi Opelu by mělo padnout ve středu," řekl v úterý německý ministr hospodářství. Již dříve se podobně vyjádřil i vládní mluvčí Ulrich Wilhelm: "Je cílem německé vlády, aby vyřešila otázku ohledně Opelu do poloviny tohoto týdne. Cílem vlády je, aby byly všechny továrny společnosti v Německu zachovány a aby byla vyloučena insolvence automobilky," prohlásil Wilhelm a naznačil, že v rámci nabídky zaostává holdingová společnost RHJ International za oběma svými konkurenty. "Fiat a Magna zatím předložily nejkomplexnější nabídky," uvedl mluvčí.

Společnost General Motors, do jejíhož portfolia Opel patří, dostala od americké vlády podmínku, že musí do 1. června představit plán restrukturalizace svého ztrátového podniku, jinak bude muset vyhlásit bankrot. Vyhlášení bankrotu by následně znamenalo pro prodej Opelu velký problém. Jedním z bodů restrukturalizace General Motors je prodej jeho evropských aktivit. Americká automobilka kromě Opelu v Evropě ještě vlastní Vauxhall a Saab. General Motors si však chce v evropských podnicích udržet alespoň minoritní podíl.

O automobilku Opel, která je součástí koncernu General Motors, mají zájem tři investoři. Jde o kanadsko-rakouskou společnost Magna, holdingovou společnost RHJ International a italskou automobilku Fiat.

Rozhodnutí o tom, kdo nakonec Opel získá, bude muset učinit General Motors, německá vláda nicméně bude hrát důležitou roli, protože by Opel měla podpořit miliardami eur ve formě finančních garancí.

Vojtech Kristen, kristen@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688