Podnikání  |  26.05.2009 11:44:23

Jak začala ekonomická celosvětová krize a jak zmírnit její dopady na Vás?

Většinu bank poskytujících půjčky příliš nezajímala výše příjmů ani skutečná hodnota majetku, kterým žadatel o hypotéky ručil. A následná neschopnost splácet úvěr byla hlavním kamenem úrazu systému, který se postupně sypal, jako hromádka z karet.

Běžných obyvatel, alespoň těch, kterým zůstala práce, se zpomalení růstu ekonomiky výrazným způsobem nedotkne, až na stagnaci nebo možné snížení příjmu. Celosvětově se však očekává, že v roce 2009-2010 zkrachuje v Evropě dalších více než 350 000 společností a další tisíce společností padnou v Americe a Asii. Díky těmto lavinovým bankrotům však řada lidí příjde o zaměstnání a tisíce firem se ocitne v pasti druhotné platební neschopnosti.

Jedním ze zdrojů, které dobře odrážejí hospodářskou situaci, ve které se Česká republika nachází, jsou registry dlužníků. Ze statistik těchto rejstříků je patrný vývoj zadluženosti společnosti, počet nově vyhlášených exekucí apod.

Například vzrůstající počet registrovaných dluhů každý měsíc ukazuje, že krize stále není překonána, navzdory tvrzení některých politiků.

Nejznámějším z veřejných registrů dlužníků v České republice je "Centrální registr dlužníků ČR", kde běžný občan, živnostník i firma může využívat řady bezplatných i placených služeb. Od registru plátců DPH  přes vystavení "Potvrzení o bezdlužnosti" až po zjišťování případných finančních problémů svých obchodních partnerů.

Centrální registr dlužníků České republiky 

Co je Centrální registr dlužníků ČR, kdo se může registrovat, koho můžete registrovat, jak využívat registr?

Registrace? BEZPLATNÁ
Kdo se může registrovat? Kdokoli.

Centrální registr je z části veřejný registr, který umožňuje

Pro občany:
- přístup k řadě bezplatných služeb (hledané osoby, registr odcizených osobních dokladů, černá kniha firem, přehled exekucí apod.)
- vystavení potvrzení o bezdlužnosti
- možnost hlídání vlastních závazků
- vyhledávání v registru dlužníků (ověření, zda například osoba, které chcete prodat osobní vůz nebo nemovitost, nemá finanční problémy)

Bezplatná registrace (http://www.centralniregistrdluzniku.cz/registrace.htm)


Pro firmy
- přístup k řadě bezplatných služeb (hledané osoby, registr odcizených osobních dokladů, černá kniha firem, přehled exekucí apod.)
- vystavení potvrzení o bezdlužnosti
- možnost hlídání vlastních závazků
- vyhledávání v registru dlužníků (ověření, zda například osoba, které chcete prodat osobní vůz nebo nemovitost, nemá finanční problémy)
- možnost poúčtů pro zaměstnance
- přístup ke službe Cerd Inkaso - nejefektivnějšímu způsobu vymáhání pohledávek v současnosti

Proč se stát uživatelem systému CERD?

Získáte lepší vztahy s podnikajícími partnery, kteří mají jistotu, že se na trhu chováte eticky a využíváte rovněž nástroje k minimalizaci ztrát. Samozřejmě, že tímto způsobem také můžete dosáhnout vyšší zisky a dokazujete svým partnerům, že jste dlouhodobě schopen splácet své závazky.

Zaregistrovaní členové mohou využívat řadu dalších služeb, např. monitoring firem, registr návrhů na konkurs a konkursy (pokud jsou pro danou zemi přístupné), bodový systém solventnosti a jiné.

Veřejný a neveřejný registr dlužníků

můžete zadávat a vyhledávat neplatiče. Centrální registr dlužníků je největším bankovním a nebankovním registrem na světě. Databáze jsou tvořené z propojených národních registrů.

Naším cílem je ochránit běžného občana i podnikatelský subjekt před špatnou investicí. V horším případě pak pomáháme výrazně zvýšit vymahatelnost pohledávek našich registrovaných uživatelů.

Systém je napojený na státní instituce, bankovní a nebankovní společnosti, pomáhá věřitelům shromažďovat informace pro trestní šetření a soudní jednání.

Hledání věřitelů: můžete zadávat a sledovat veřejnou vývěsku k vyhledáni dalších věřitelů, máte možnost sjednoceni věřitelů pro další společný postup.

Burza pohledávek: můžete zadávat nabídky k odprodeji Vašich pohledávek nebo naopak můžete pohledávky výhodně kupovat.

Potvrzení o bezdlužnosti: vystavení písemného dokladu, který prokazuje Vaši platební bezúhonnost v národních a nadnárodních databázích registru dlužníků. Zjistíte, jestli je u Vaší osoby (firmy) evidován dluh vůči vybraným bankám, obchodním společnostem, úvěrovým a leasingovým společnostem nebo státním institucím.

Černá kniha: sleduje problémové společnosti a osoby, jejich špatnou obchodní a platební morálkou, případné trestné řízení.

Návrhy a konkursy na majetek: vyhledávaní fyzických a právnických osob, u kterých je podán návrh na konkurs.

Insolvenční registr: možnost vyhledat dlužníka – neplatiče v insolvenčním řízení.

Protikorupční linka: slouží ke spolupráci při odhalovaní trestné činnosti a těch, kteří zneužívají zákony a své postavení. Přes tuto linku můžete podat oznámení na nekalé jednaní jednotlivců nebo organizovaných skupin. Podání je možné uskutečnit též anonymně. Oznámeni je automatizovaně předané příslušnému státnímu orgánu. CERD chrání identitu oznamovatele.

Protikorupční systém pro místní a krajské (regionální) samosprávy: speciální protikorupční program pod heslem KORUPCE NEMÁ ŠANCI. Zapojením se do programu dáte všem jasný signál, že samospráva chce bojovat proti korupci.

Dodatečné informace pro občany

Zápis neplatiče do Centrálního registru dlužníků má dlouhodobé následky na jeho bonitu. I po uhrazení veškerých závazků většina dlužníků pociťuje následky zápisu v registru ještě několik let poté. Z těchto důvodů je vhodné se starat o své bonitní hodnocení a včas zareagovat na případný zápis.

Potvrzení o bezdlužnosti – okamžitá možnost zjistit, zda jste veden jako dlužník

Moje zavazky – možnost kdykoli ověřit, zda jste někým veden jako dlužník - po dobu až 5 let

Více informací o službách najdete na webu www.centralniregistrdluzniku.cz

Bezplatná registrace (www.centralniregistrdluzniku.cz/registrace.htm)

Dodatečné informace pro Firmy o OSVČ

Hospodářská krize a ochrana financí

Určitě jste již slyšeli několik rád, jak se bránit před hospodářskou krizi. Nejlepší, co můžete pro sebe a pro svou firmu udělat, je, že nebudete pasivní a budete aktivně chránit své investice, očekávanou návratnost a samozřejmě zisk, pro který podnikáte.

Nezapomeňte! Je stále více bankrotů a narůstá počet dlužníků – neplatičů.

Poznáte své obchodní partnery a jejich platební morálku? Víte, jestli se v poslední době nedostali do finančních potíží? Chcete zabránit dlužníkům poškozovat další podnikatele? Samozřejmě víte, že nezaměstnanost zvyšuje počet dlužníků. Nezapomínejte, že krizi využívá stále více spekulantů a různých podvodníků. Víte, jakým způsobem ušetřit za poplatky na vyhlášení exekuce a na vymáhání pohledávek? Nespoléhejte moc na zdlouhavé konkurzní a jiné právní kroky, které můžete v současné době vůči dlužníkům udělat.

Víte, že jen za rok 2009 narostl počet záznamů o dlužnících v Centrálním registru dlužníků ČR o více než 300 procent?

Finanční odborníci odhadují, že recese přinese další až třínásobný nárůst neplatičů a kritéria pro získaní půjček a jiných finančních služeb se ještě více zpřísní. Bonita a platební důvěryhodnost klienta bude v roce 2009  a 2010 důležitější než kdykoli jindy a v případě jejího poškození se bude těžko získávat zpět. Záznamy v registru dlužníků budou mít na nebonitního žadatele dlouhodobé negativní dopady. Bude vyhlašováno více osobných bankrotů, při kterých věřitelé ztratí odhadem až 90% ze svých pohledávek!!

Vybrané služby registru

Potvrzení o bezdlužnosti – okamžitá možnost zjistit, zda jste veden jako dlužník.

Moje zavazky – možnost kdykoli po dobu 5ti let ověřit, zda jste Vy (nebo Vaše firma) někým veden jako dlužník.

Přístup do registru dlužníků – možnost prověřit si Vaše obchodní partnery či jakýkoli jiný subjekt, zda je někým veden jako dlužník.

Upomínková korespondence – ideální možnost, jak aktivně bojovat s dlužníky (info viz níže)

Více informací o službách najdete na webu www.centralniregistrdluzniku.cz

Bezplatná registrace (https://www.centralniregistrdluzniku.cz/registrace.htm)

 

Dluží Vám někdo? CERD INKASO Vám bezplatně poradí, jak zahájit vymáhání pohledávek. Klientská linka: Tel. 841 111 148.

Jak postupovat při vymáhaní pohledávek a jak udělat zápočty pohledávek: postup a jednoduchý návod najdete na stránkách: www.cerdinkaso.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688