TNBiz (TN.cz)
Údaje o firmách  |  25.05.2009 00:00:00

HN: Penny chce ovládnout trh, otevře sto nových supermarketů

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Diskontní řetězce Penny se pustily do boje o ovládnutí českého trhu a mají to posvěcené z nejvyššího vedení. Firma v následujících pěti letech bude investovat minimálně sto milionů eur, uvádí pondělní vydání Hospodářských novin (HN).

"Česko je pro nás nejdůležitějším zahraničním trhem," říká Armin Rehberg z vedení německé společnosti Rewe, do které diskonty patří.

"Každá nová prodejna stojí milion euro a do tří až pěti let jich chceme přidat sto," řekl Rehberg s tím, že diskonty mohou být i ve městech, která mají méně než deset tisíc obyvatel.

Za vzor mu přitom slouží konkurenční Aldi - firma, která se v zahraničí stala téměř synonymem pro diskont. "Je to naše ambice, kterou chceme v Česku realizovat," přiznává Rehberg. Penny Market má podle něj v Česku největší potenciál obratů i velmi dobrou pozici z hlediska výnosů. Letos firma počítá se zvýšením obratu na více než 30 miliard korun.

Netají se přitom tím, že pokud by se naskytla možnost ke koupi někoho z konkurentů, udělá to - stejně jako když před rokem získalo Rewe konkurenční Plus, v přepočtu za více než šest miliard korun.

"Kdybych za několik let viděl v novinách titulky Penny koupil Lidl, určitě by se mi to líbilo," říká pobaveně a dodává, že český trh považuje za jeden z nejtvrdších na světě.

S kolegy z vedení konkurenčních řetězců se však stýká jen málokdy. "Na pivo spolu nechodíme. Na kávu občas ano. Asi i to, že v obchodě všichni bojují sami, za sebe přispívá tomu, že ve společnosti je naše branže neustále kritizována. Banky, či průmysl spolupracují mnohem úžeji, ale to v obchodě neexistuje. Možná bychom měli společně všem ukázat, co obchod pro zemi dělá," prohlašuje Armin Rehberg.

Společnost Tesco už v únoru oznámila, že chce letos otevřít ve střední Evropě a Turecku 137 nových obchodů. Firma má v současné době v regionu více než šest set obchodů nejvíce přes tři stovky jich je v Polsku, v České republice je pak 113 obchodů - 59 hypermarketů, 42 supermarketů, šest prodejen Tesco Expres a šest obchodních domů. K tomu má Tesco 18 čerpacích stanic.

"Porosteme i v Česku kde by měly přibýt zhruba desítky nových prodejen. Soustředit se budeme hlavně na menší formáty,“ řekla počátkem února mluvčí Tesca Eva Karasová. Společnost Tesco je třetí největší maloobchodní řetězec na světě na český trh vstoupila v roce 1996.

Společnost Ahold do konce června přejmenuje všech svých 57 hypermarketů Hypernova na nový formát Albert hypermarket, přičemž 13 největších Hypernov hodlá postupně zmenšit. Přestavba hypermarketů měla být původně dokončena v závěru loňského roku, nakonec ale nabrala několikaměsíční zpoždění. Ahold nyní v Česku provozuje tři stovky supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova a na loňském žebříčku největších tuzemských obchodníků mu patřila třetí příčka.

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688