Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  22.05.2009 11:46:47

ORCO plánuje vydání nových akcií, NAV prudce klesne


Šéf společnosti  Jean-François Ott po dlouhé době napsal „dopis akcionářům“. Jeho hlavním obsahem jsou podrobnosti k již dříve avizovanému možnému vstupu společnosti Colony Capital do firmy. Připomeňme, že se jedná o privátní US firmu podnikající ve stejném segmentu jako ORCO.

Ott ve zprávě uvedl, že byla zahájena exkluzivní jednání se zmiňovanou firmou, které mají vyústit v kapitálový vstup do firmy v 2Q. Colony tak již i před pár týdny dokonce zahájila „due diligence“ ve firmě, které má dokončit nejpozději do 22.6. Následně má koupit 5 mil. akcií za kurs 5 EUR. Navíc s každou akcií má získat 4 akciové warranty, které umožní získat akcie za kurs 7 EUR. Získat tak může následně dalších 20 mil. akcií společnosti ORCO (celkem tedy 25 mil.).  V současné době je počet vydaných akcií cca 10,94 mil. V případě navýšení ze strany Colony by se zvýšilo tedy až na 35,94 mil. Společnosti by to přineslo celkem 165 mil. EUR.

Zřejmě, aby jakoby retailoví akcionáři nepřišli zkrátka, má každý současný akcionář získat za každé 2 držené akcie zdarma jeden warrant umožňující také nákup akcii za kurs 7 EUR. Jaké bude rozhodné datum pro tento nárok, však dopis neuvádí. Uplatnění práva by tak částečně omezilo snížení vlivu současným akcionářům, který i tak po navýšení Colony výrazně klesne.

Navýšení kapitálu firmy obvykle přináší naředění majetku stávajících akcionářů. Pokud dojde k zamýšlené transakci, která se dle zpráv nelíbí sdružení SOS ORCO a které logicky požaduje její schválení valnou hromadou, povede k výraznému snížení NAV, které právě u developerů je velmi důležitou hodnotou.

Pokud vezmeme v úvahu stále ještě neauditované výsledky společnosti za rok 2008, ty uváděly NAV 42,64 EUR/akcii. O rok dříve přitom ORCO vykazovalo NAV ve výši 91,67 EUR/akcii. V případě uskutečnění výše uvedené transakce ze strany pouze Colony Capital by došlo k poklesu NAV pod 18 EUR/akcii. Další naředění by mohli v případě uplatněním práv přitom přinést sami současní akcionáři. Výpočet nebere navíc v úvahu možné změny NAV vzhledem k cenám nemovitostí resp. podnikání společnosti od počátku roku.

Jak plyne z kroků šéfa Otta, je zřejmé, že se ve společnosti chová jako by byl de facto její majoritní vlastník. Vzhledem k situaci firmy, která má delší dobu hotovostní potíže, je samozřejmě pro firmu životně důležité získat provozní kapitál. Je otázkou, zda však výše popsaný postup/záměr je nejvhodnějším řešením pro stávající akcionáře. Než takovýto postup, mohla by být pro stávající akcionáře výhodnější třeba i likvidace společnosti, která by vzhledem k tržní situaci v segmentu byla jistě během na dlouhou trať, možná však s podstatně větším finančním efektem. Uvidíme, zda vše proběhne podle Ottem nastíněného scénáře, navíc bez rozhodnutí/vlivu většiny ostatních akcionářů a zda to nevyústí i v nějaké právní spory. Poměrně abnormální bylo už jen v tomto týdnu zveřejnění výsledků za 1Q, když doposud firma nereportovala auditované výsledky za rok 2008 a hodlá tak učinit až 10.6. Nutno připomenout, že firma se nachází v soudní ochraně před věřiteli, o které rozhodl pařížský soud v druhé polovině března.

Jiří Zendulka       

CAPITAL PARTNERS a.s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.01.2022CZG údajně plánuje vydání nových dluhopisů Research (Česká spořitelna)
28.03.2014Orco: 60% propad NAV, zaúčtovány velké odpisy Research (Česká spořitelna)
01.11.2012CME opět uvažuje o vydání nových akcií Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688