Program Zelená úsporám mění pravidla

TNBiz, 21.5.2009
Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Miliardový program Zelená úspora mění pravidla pro žadatele. Peníze například dostanou i lidé, kteří vyměnili okna před několika lety, budou ale muset dům zateplit dál tak, aby splňoval podmínky, píše čtvrteční Mladá fronta Dnes (MfD).

"Ještě o tom bude rozhodovat řídící výbor programu, ale to je jen formalita. Musíme ještě upravit příslušnou směrnici," řekl MfD ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek. Nové podmínky by měly platit do dvou týdnů, píše list.

O dotace na zateplení domů nebo výměnu vytápění by podle odhadů mělo pořádat až 250 tisíc domácností. Za měsíc od jeho spuštění na fond dorazily čtyři žádosti. Štěpánek v tom ale nevidí podle MfD problém, počet očekával. "Je potřeba mít projekt, a to chvíli trvá Po 30 různých seminářích, kde jsme lidem program představovali, nemám strach, že by byl o dotace malý zájem," tvrdí šéf fondu.

Zájem lidí o program byl zpočátku obrovský. Podle odborníků je však podmínky odradily. Rozjeté není ani zapojení bank do programu, uvedl list. Podmínky se budou dále měnit. Například u památkově chráněných budov, do nichž nelze umístit plastová okna, bude stačit repase současných.

Michal Burian, burian@mediafax.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Aktuální téma