Výběr zpráv  |  14.05.2009 18:33:51

Pravda vyděsí!!!

Skupina umělců sepsala petici proti bulváru, tím zajisté nemyslí správně a pěkně vyslovený boulevard, tedy širokou ulici, ale – podle definici wikipedie – „bulvární tisk, to jest takový tisk, jenž se zaměřuje na rychlé šíření senzačních zpráv, pochybných, laciných, často ne dost dobře ověřených, či přímo smyšlených informací - tzv. bulvární zprávy.“ Také praví wikipedie s odkazy na prameny, že „bulvární médium je označení masového sdělovacího prostředku, kde klíčovou roli hrají emoce (krev, sex), aktualita, které význam s časem klesá (tady a teď)...obsah je charakterizován mimo jiné provinčností, navozováním paniky, skandalizací, personalizací, populismem, povrchností, negativismem, jednoduchostí, jasností, vytvářením a prací s celebritami, předstírání blízkosti a autoritativnosti konzumentovi, provádí interpretaci jevů na základě zákulisních informací, drbů.“

V našich podmínkách projevuje se bulvární zpráva pestrou barevností vydání a úžasným titulkem, který je zakončený jedním či více vykřičníky. Přitom, abychom ocitovali jednoho klasika, větší počet vykřičníků na konci věty obvykle naznačuje pisatelovu duševní nerovnováhu.

Titulek, nápaditý a pro čtenáře zajímavý, výrazně ovlivňuje čtenost zpráv – v bulváru bývají titulky tím hlavním a občas i jediným, co má břink, samotná zpráva je pak buď rozhňahňáváním sdělení v titulku, nebo vysvětluje oslí můstek, který úžasné titulkové sdělení převede na prkotinu, která je rozepsána ve zprávě.

Objektem bulvárních zpráv bývají tzv. celebrity – politici a umělci (opět se podívejme do slovníku: celebrita, tedy osobnost, slavná osoba, veličina, proslulá, významná osobnost). Osobnosti z ekonomického prostředí, manažeři, ekonomové, burziáni, stávají se námětem bulvárních článků méně často. Skupinu hvězdiček mihotavého významu, které se bulváru vystavují, aby si udělali reklamu, můžeme myslím pominout, ostatně bulvár se nemůže soustředit pouze na ně, musí přihazovat i události zásadního významu o osobnostech z první ligy celebrit.

Lidé mají obvykle pocit, že mediálně známější osobnosti (i jen osoby) jsou veřejným majetkem a razantně jim vstupovat do soukromí je čtenářovo absolutní právo. Není. Stejně tak míváme pocit, že vynutit si vstup nositele známého obličeje do jiné sféry přinese kvalitativní změnu - také obvykle nepřinese: kolik herců bylo dobrými umělci a špatnými politiky!

Je tu samozřejmě i názor, že některým médiím bulvárního zaměření se podařilo narazit a zašťourat i do zajímavých kauz, kterým se později věnovala i ostatní média, protože se jednalo o zásadnější témata. To je možné, ale hlavním obsahem bulvárních zpráv jsou prostě drby (tedy ne pravda a souvislosti) a jejich objektem osobnosti, které se nechali nachytat na švestkách, nebo pouze odchytit fotografem.

Mohu se pouze připojit s vlastní výzvou: nečtěte bulvár, čtěte burzovní zprávy, tam se teď odehrávají ta pravá dramata!



Přečtěte si také:

17.08.2021Nejen Afghánistán vyděsil trhy Jan Berka (Roklen24)
11.05.2020ČNB na druhý pokus vyděsila korunu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
08.01.2020Australany vyděsil výjev v ohni. TNBiz (TN.cz)
15.08.2019Inverze výnosové křivky vyděsila akcie Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688