Josef Stoulil (Capital Partners)
Finance  |  13.05.2009 17:05:34

Bloomberg Professional Global Confidence Index nadále roste


Důvěra v globální ekonomiku roste na nejvyšší úroveň za posledních 19 měsíců v návaznosti na zmínky centrálních bankéřů o znacích ozdravení ekonomik a výsledky stress testů bank v USA do určité míry uklidnily investory. To ukázal výzkum Bloombergu mezi jeho uživateli na 6 kontinentech.

Bloomberg Professional Global Confidence Index vzrostl v květnu na hodnotu 38,72 bodů oproti dubnovému číslu 21,20 bodů. Jedná se největší nárůst hladiny indexu od začátku průzkumu v listopadu 2007. Vzhledem k tomu, že číslo je pod úrovní 50 bodů, znamená to ještě převahu pesimistů nad optimisty.

Šéf FED B. Bernanke a president ECB Trichet jsou mezi tzv. policy makers (tvůrci měnové politiky), kteří signalizovali, že recese může již oslabovat. Zatímco nezaměstnanost stále zaznamenává a udržuje si určitý trend nárůstu, firmy postupně pociťují náznaky zvýšení produkce a pokles zásob. Tento celý postup umožnil indexu MSCI World Index vzestup o 37% od jeho ročního minima v březnu t.r.

Ekonomové z firmy Standard Chartered v Singapuru (pravidelní účastníci výzkumu) vyjadřují naději, že světová ekonomika může mít to nejhorší za sebou a to se rovněž projevuje zásadním oživením na akciových trzích. Potřebujeme ovšem více evidentních potvrzení udržitelnosti celkového ozdravění a pokud k tomu dojde, bude to proces velmi pozvolný.

Výzkum Bloombergu se konal ve dnech 4.- 8.5.09 u více než 1300 uživatelů systému. Těsně před předchozím přehledem se US Treasury Secretary Geithner vyjádřil, že US finanční systém je dostatečně silný k podpoře ekonomického ozdravení, ECB snížila benchmarkovou úrokovou sazbu na rekordní úroveň 1% a indikátory v Japonsku ukazují slábnoucí recesi.

Údaj indexu získaný mezi US účastníky ukazuje, že důvěra v největší světovou ekonomiku vzrostla na 34 bodů z předchozích 23,90 bodů. Sentiment se zlepšil rovněž v Japonsku (růst důvěry z 22,2 na 29,6 bodů) a západní Evropě posílil z 14,2 na 23,7 bodů.

Postupné agresivní akce FED vytvořily podmínky po poměrně náročnou a dlouhou cestu zpět k obnovení pozitivního momentum na trzích a lze očekávat další zlepšování. Krize na podzim minulého roku byla značně závažná.

DůvěraMexiku také posílila a to dokonce přesto, že zmutovaná prasečí chřipka přinutila tamní úřady uzavřít obchody a školy a také pravděpodobně dojde k prodloužení trvání recese. Virus této nebezpečné nákazy se rozšířil již do dalších 29 zemí, zabil 61 lidí a nakazil dalších 5200 na celém světě. Nicméně i zde index posílil z 19,3 na 22 bodů.

Šéf FED Bernanke minulý týden řekl, že US ekonomická kontrakce se může zpomalovat a housing (trh nemovitostí) naznačuje některé signály dosažení dna po 3 letech propadů. President Obama a jeho administrativa projektují expanzi US ekonomiky v řádu 3,5% ke konci t.r., což je téměř dvakrát tolik než prognózy privátních analýz.

Pokud se týče kreditních trhů, výnosy a sazby naznačují rozmrazení těchto trhů. London interbank offered rate (LIBOR) dosáhl poklesu na tříměsíčních dolarových výpůjčkách na rekordní minimum 0,88%. Dále tzv. LIBOR – OIS spread, který roste pokud se banky stávají více opatrnými v půjčkách, klesl také na 68 bazických bodů, což je nejnižší hladina od června 08. Nicméně MMF upozorňuje, že ozdravení z nejhoršího globálního ekonomického poklesu od 2. světové války není zcela potvrzeno a bude záležet na další politice v oblasti vyčištění bankovních bilancí a přijatých opatřeních k nastartování poptávky.

Uživatelé Bloombergu se staly více nakloněni ve vztahu k akciovým trhům, když index měřící 6-ti měsíční výhled pro US akcie ukázal optimistický obrat poprvé od roku 2007.

V Latinské Americe stoupla v květnu důvěra dle indexu na úroveň 41,7 bodů oproti 23,6 bodech před měsícem, v Asii rovněž index posílil z 36,6 na 47,5 bodů.

Číně vzrostly investice do městských fixních aktiv více než o očekávaných 30,5% v prvních 4 měsících roku, zatímco situace zpracovatelského (strojírenského) sentimentuJaponsku a Jižní Koreji se postupně zlepšuje. Firma Taiwan Semiconductor Manufacturing, největší světový výrobce inteligentních čipů, na konci dubna t.r. reportoval za 2.Q. lepší příjmy než se očekávalo a to především zásluhou poptávky z Číny.

Americký dolar může zaznamenat v příštích 6-ti měsících určité oslabení proti nejaktivnějším světovým měnám s indexem zůstávajícím pod hladinou 50 bodů druhý měsíc. Index se nachází na úrovni 47,9 ve srovnání s předchozím měsícem s hodnotou 42,9. Uživatelé v Japonsku nadále zůstávají poměrně rovnoměrně rozděleni v názoru na směr JPY vůči dolaru, zatímco v západní Evropě nejsou tak optimističtí v otázce posilování EUR vůči svému dolarovému protějšku.

Většina respondentů se stala méně přesvědčenou o dalším poklesu krátkodobých sazeb a centrální banky v UK, Jižní Koreji a Austrálii ponechaly své benchmarkové sazby nezměněny.

Globální ozdravení bude zřejmě trvat ještě nějakou dobu a hlavním rizikem se zřejmě stává ten fakt, aby centrální banky neutáhly „šrouby“ monetární politiky přiliš brzy.

 

CAPITAL PARTNERS a.s.

J. Stoulil

Zdroj: Bloomberg

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688