X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Měny-forex  |  13.05.2009 09:23:01

Optimismus na akciových trzích přetrvává. Euro-dolar poblíž 1,37 EUR/USD

Pozitivní zprávy pro obchodníky na akciových trzích přinesly včerejší výsledky americké obchodní bilance, která v březnu zaznamenala nárůst deficitu z únorových 26,1 mld. dolarů na 27 mld., což však přeci jen byl deficit o 1,6 mld. nižší než většinové odhady trhu. Export přitom klesal o 3 mld. dolarů na 123,6 mld., zatímco import slábnul o pouhých 1,6 mld. na 152 mld. dolarů. Právě zpomalující tempo snižování importu přitom obchodníkům včera dodalo na důvěře v to, že kontrakce americké poptávky (motor růstu pro Japonsko, ale i některé evropské země) začíná pozvolna dosedat na dno. To je dobrá zpráva pro řadu průmyslově vyspělých zemí, které se v minulých dvanácti měsících musely vyrovnat s dramatickým propadem exportu, který například v Japonsku slábnul o rovnou polovinu. Výsledky americké obchodní bilance, tak včera dokázaly přebít relativně slabá čísla z Číny, kde se export propadal meziročně v dubnu o 22,6% a pomohly akciovým trhům v Evropě a Severní Americe udržet si (popř. navýšit) hodnoty, se kterými do nového dne vstupovaly.

Právě latentní optimismus na finančních trzích, který akciím pomáhá držet se poblíž hodnot, kterých dosahovaly ještě začátkem tohoto roku, se tak i včera stal hlavním důvodem toho, proč americký dolar nedokázal udržet své včerejší pozice a znovu se na páru s eurem začal propadat. Včerejší seanci pak uzavřel na ceně 1,3650 EUR/USD, přičemž v průběhu odpoledního obchodování krátce dokonce pokořil hranici 1,37 EUR/USD, kde se naposledy pohyboval 23. března tohoto roku. Dolaru včera nedokázala pomoci ani slova šéfa Fedu Bena Bernanka, který se proti zvyklostem v noci z pondělí na úterý vyjádřil poměrně optimisticky na adresu americké měny. Podle jeho slov by měl dolar zůstat v dohledné budoucnosti hlavní jak rezervní, tak transakční měnou. Jak dále uvedl, „dolar zůstane silný, protože i americká ekonomika je silná“. Poměrně nečekaná slova od šéfa Fedu sice v brzkých ranních hodinách dolaru dokázala mírně pomoci, již v průběhu zahájení obchodování v Asii ale obchodníci začali tlačit americkou měnu ke ztrátám.

Z eurozóny včera přišlo jen minimum zajímavějších fundamentů a za pozornost stála snad pouze slova členky Výkonné rady ECB Gertrude Tumpel-Gugerell, podle které jsou úrokové sazby nastaveny na „vhodných úrovních“.

Středeční seance přinese z eurozóny hodinu před polednem výsledky březnové průmyslové produkce (oček.: -0,9%, předch.: -2,3%), hlavní market movery však budou přicházet opět ze Spojených států. Ty nabídnou ve 14:30 tentokrát obzvláště důležité výsledky maloobchodních prodejů za měsíc duben. Obzvláště důležité přitom budou proto, že se bude jednat o první silnější ukazatel ochoty spotřebitelů utrácet v druhém čtvrtletí, který může více napovědět o tom, jak si v tomto čtvrtletí povede americká ekonomika. Právě výsledky výdajů na osobní spotřebu byly přitom jednou z nejvíce pozitivních zpráv, která se dala vyčíst z výsledků HDP za 1Q a bude proto velmi zajímavé sledovat, zdali růst domácí poptávky potvrdí také dubnová data. Od těch se čeká poměrně neutrální výsledek, v podobě nulového růstu (předch.: -1,2%), jakýkoliv výsledek alespoň od tři desetiny převyšující tento údaj však dnes může mít pozitivní dopad na sentiment obchodníků a posléze spíše negativní dopad na kurz americké měny. Vedle výsledků maloobchodního prodeje pak Spojené státy nabídnou ve stejný čas ještě výsledky indexu cen dováženého zboží (oček.: +0,4%, předch.: +0,5%) a v 16:00 pak také březnové firemní zásoby (oček.: -1,1%, předch.: -1,3%).

Klíčovou roli však sehrají výsledky maloobchodních prodejů, které by mohly dodat obchodníkům na eurových a librových párech nový vítr do plachet v případě, že by dokázaly příjemně překvapit. Další překotné zisky obou evropských měn však vidíme v nejbližších dnech a týdnech jako obtížně realizovatelné. To ale ne kvůli tomu, že bychom neviděli prostor pro růst obou měn na páru s dolarem v delším horizontu, ale především proto, že i přes první známky stabilizace, zatím světová ekonomika (a především bankovní sektor) nejsou z lesa venku a téměř čtyřicetiprocentní růst hlavních amerických indexů nabízí poměrně značný prost ke spekulacím na jeho korekci.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.03.2019Akciové trhy na vlně optimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
17.10.2018Akciové trhy se opět vezou na vlně optimismu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.08.2015Návrat optimismu na akciové trhy pomohl dolaru Investiční bankovnictví (Komerční banka)
14.03.2012Na akciových trzích přetrvává optimismus (14.3.2012) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.11.2010Na akciových trzích přetrvává mírný optimismus. Jan Vejmělek (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688