TNBiz (TN.cz)
Investice  |  05.05.2009 18:28:00

Boj o autorská práva je podle Zichové iniciativou Google, nejde o žádný soudní spor

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Boj o autorská práva je iniciativou Google, nejde o žádný soudní spor. Uvedla to v úterý pro agenturu Medifax Jana Zichová, PR manažerka Google Česká republika.

Agentura Mediafax na základě informací Michaela J. Boniho, který ve sporu zastupuje práva autorů knih, vydala zprávu, že se šest českých spisovatelů připojilo ke sporu o autorská práva, který je ve Spojených státech veden proti vyhledávači Google. Google porušil autorská práva tím, že knihy oskenoval a zahrnul je bez svolení autorů do připravované knižní databáze. Finanční ztráty, které tím autorům vznikly, by se mohly dotknout i českých autorů.

"Vzhledem k nedorozumění ohledně služby Book Search zveřejněného v médiích je důležité říct, že inzeráty i webová stránka se žádostí o kompenzace za zveřejnění děl v Google Book Search je akcí Book Rights Registry, tj. organizace, kterou inicioval Google a která je součástí dohody s organizacemi spravujícími autorská práva ze října loňského roku. Nejde o soudní spor nebo akci proti Googlu, naopak jde o informační kampaň zaměřenou na autory z celého světa, kteří mohou tímto zažádat o vyrovnání vyplývající z této společné dohody," řekla, " uvedla Janka Zichová, PR manažerka Google Česká republika.

Již na podzim Google inicioval vytvoření nezávislé centrální evidence autorských práv "Book Rights Registry", neziskové organizace autorů a vydavatelů zodpovědné za sběr i rozdělování peněz, které Google na tuto organizaci věnoval (125 milionů dolarů). Registr jedná za americké i ostatní autory a vydavatele, jejichž díla byla naskenována některým z partnerů projektu Book Search Library Project v USA. Tento registr jedná za držitele práv i v jiných podobných programech jiných společností nebo organizací, jako je například European Digitization Initiative.

Společnost Google věří, že registr pomůže snížit počet "osiřelých" knih, protože majitelé práv získají jasnou představu o možných příjmech za knihy. Knihy se dostanou na veřejnost a budou moci vydělávat peníze. Nabízí také cestu ke kompenzaci, pokud se některý ze scénáristů rozhodne napsat na základě knihy již nevydávané filmový scénář. Registr totiž bude udržovat aktuální databázi informací o držitelích práv, takže kontaktovat autora a vydavatele bude mnohem snazší. Možnosti využití tohoto registru jsou mnohem širší, může zastupovat zájmy držitelů práv i před třetími stranami.

Čeští autoři, kteří se domnívají, že by se na ně mohla vztahovat dohoda, se mohou se správcem urovnání spojit přes kontakty uvedené na internetové www.googlebooksettlement.com.

Alena Klímková, klimkova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688