Václav Senjuk (AliaWeb)
Media žurnál č. 9/10  |  03.01.2001 13:38:04

Vláda v Číně zastavila výstavbu čtvrté jaderné elektrárny

V nedávných dnech se vláda Čínské republiky na Tchajwanu rozhodla zastavit dostavbu čtvrté jaderné elektrárny. Některé argumenty, které toto rozhodnutí způsobily, jsou velmi podobné diskusím kolem dostavby naší jaderné elektrárnyTemelíně, která navíc podstatným způsobem zhoršila naše jinak dobré vztahy se sousedním Rakouskem. Jistě bude zajímavé, seznámit se s důvody, které vedly tchajwanskou vládu k tomuto zásadnímu rozhodnutí.

Volební změna

Neshody kolem výstavby čtvrté jaderné elektrárny na Tchajwanu trvají už téměř dvacet let. Jak vláda, tak i firma Taiwan Power Company publikovaly v průběhu let četné informace na projekt výstavby elektrárny a utratily spoustu peněz na odškodnění lidí, žijících v blízkosti výstavby.

Přednedávnem utrpěla až dosud více než padesát let vládnoucí strana Kuomintangu volební porážku a došlo k výměně vládní garnitury. Tato změna znamenala mimo jiné i to, že se na povrch dostaly i některé dlouho utajované skutečnosti. To se mimo jiné bezprostředně dotklo i výstavby jaderné elektrárny.

Problém č. 1 - Jaderný odpad

Radioaktivní odpad, který představuje vyhořelé palivo, je třeba bezpečně skladovat. Jenomže kde? Vzhledem k tomu, že odpad obsahuje plutonium, které je materiálem pro výrobu jaderných zbraní, je jeho vývoz zakázán Smlouvou o nešíření jaderných zbraní. Každá země se tedy musí vypořádat s problémem skladování jaderného odpadu po svém. Zveřejněné údaje na Tchajwanu ukazují, že pokud by byla elektrárna uvedena do provozu a fungovala plánovaných čtyřicet let, tak by ona společně se třemi již existujícími jadernými elektrárnami vyprodukovala 922 500 barelů nízkoobsahového a 713,8 tun vysokoobsahového radioktivního odpadu. Vyhořelé palivo má, jak známo, dlouhý poločas rozpadu: 30 let u nízkoobsahového a 24 000 let u vysokoobsahového odpadu. Spolehlivé řešení tohoto problému zatím nikdo ještě neobjevil. Tento problém skutečně ohrožuje budoucí generace, které by tak splácely environmentální dluhy naší doby. Tchajwan je navíc hustě zalidněný ostrov, často ohrožovaný zemětřeseními a tajfuny. Proto je skladování jaderného odpadu ve srovnání s jinými státy mnohem větším hazardem.

Obavy o ohrožení života a majetku

Třebaže je vyspělý reaktor, zabudovaný do nitra elektrárny, výsledkem rozsáhlého výzkumu a nejvyspělejších technologií a jeho bezpečnost je mnohem vyšší než u tradičních typů, riziko neštěstí nelze zcela vyloučit.

Lidé, kteří nežijí v blízkosti jaderné elektrárny, mohou mít pocit bezpečí. Avšak pro obyvatele města Kung-liao, v jehož okolí se elektrárna staví, nelze hrozbu ohrožení života a majetku zcela vyloučit. Vláda na Tchajwanu si za všechna jiná města položila otázku: pokud by se tato elektrárna stavěla v našem sousedství, dívali bychom se na věc také tak racionálně?”

Elektřiny je dostatek

Skutečností je, že zrušení projektu nezpůsobí na Tchajwanu nedostatek elektřiny. Odhaduje se, že v letech 2005 – 2007 bude mít ostrovní stát ve výrobě elektřiny rezervy ve výši 12,5% až 19,2%. Tyto rezervy jsou mnohem vyšší než byly za posledních deset let (např. v roce 1997 činila rezerva 4,7%). Na Tchajwanu se navíc rozhodli podporovat parní generátory jako jeden ze zdrojů výroby elektřiny, zaměří se na zlepšení efektivnosti využívání elektrické energie a využívat obnovitelných zdrojů energie. V úvahu také připadá výstavba uhelné elektrárny na severu ostrova.

Alternativní plány

Předchozí vláda odmítala všechny alternativní plány jako nepraktické. Liberalizace energetického průmyslu však prokazuje neomezenou vitalitu soukromého sektoru. Když se zapojí i soukromé elektrárny, je možné očekávat vyrovnanější, různorodější a levnější dodávky energie. Aby vyřešilo problém nedostatku elektřiny ve špičkách, který se projevuje v oblasti severního Tchajwanu, rozhodlo se ministerstvo hospodářství liberalizovat provoz elektráren na kapalný zemní plyn a dokončit výstavbu třetí rozvodné linie vedení proudu, jakož i zásobníky elektrické energie. Zapojení soukromého sektoru zmírní rizika dodávek energie, posílí domácí poptávku a rozšíří pracovní příležitosti a podpoří tak hospodářskou vitalitu země.

Důsledky jsou přijatelné

Odhadované ztráty, vyplývající z rozhodnutí zakonzervovat elektrárnu, včetně částky, která byla již vynaložena se pohybují kolem 80 miliard nových tchajwanských dolarů (1 NTD = cca 30 USD). Pokud nebude možné odprodat reaktor a turbínový generátor, pak k celkovým ztrátám rozloženým na příštích pět let přibude pouhých 0.12 NTD na každou kilowatthodinu využité energie. Tomu odpovídá zvýšení průměrných výdajů na elektřinu na každou domácnost ve výši cca 39 NTD měsíčně. Pokud by vláda pokračovala v dostavbě, znamenalo by to vynaložení dalších miliard. Tato investice navíc nezahrnuje náklady na likvidaci jaderného odpadu, kde je velmi obtížné vyčíslit konečnou sumu.

Bezjaderné prostředí

Ukončení výstavby jaderných elektráren je celosvětovým trendem. Kromě Jižní Koreje a Japonska nemá 27 z 29 zemí, které patří mezi OECD a provozují 80% světových jaderných elektráren, v úmyslu stavět novou jadernou elektrárnu. Státy, které se dosud k jaderné energii stavěly dosud kladně, jako např. Rusko, Švédsko, Itálie, Německo a Francie, nebudou stavět nové elektrárny a mají v plánu uzavírat ty, jež jsou dosud v provozu.

(Podle zahraničního tisku připravil Ivan Bednář)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Media žurnál č. 9/10:

05.01.2001  Výsledky 6. ročníku CZECH PRESS PHOTO 2000 Václav Senjuk (AliaWeb)
05.01.2001  Složení Výboru na ochranu svobody slova (VOSS) Václav Senjuk (AliaWeb)
05.01.2001  Syndikát bude takový, jakým jej učiníte vy! Václav Senjuk (AliaWeb)
05.01.2001  Tomáš Sokol: Tisk a právo (Informace o publikaci) Václav Senjuk (AliaWeb)
05.01.2001  Reflex jubiluje Václav Senjuk (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688