X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  21.04.2009 12:23:06

Akciové indexy: Výrazný propad na Wall Streetu po zprávě Bank of America

Americké akciové trhy včera zaznamenaly výrazný pokles, všechny hlavní americké indexy významně oslabily (Dow Jones -3,56%, S&P 500 -4,27%, Nasdaq -3,87%).  Pod největším prodejním tlakem se ocitl finanční sektor, který se propadl dokonce o 8,6%. Hlavní příčinu tohoto výprodeje lze hledat ve zveřejnění výsledků Bank of America. Banka sice překvapila investory svým ziskem za 1. kvartál ve výši 4,25 mld USD, avšak ze zprávy bylo rovněž patrné, že se zvýšily rezervy pro pokrytí úvěrových ztrát v objemu 13,38 mld USD. Akcie banky se v důsledku této zprávy propadly o 25%, výprodejům neunikly ani další bankovní tituly. Wells Fargo odepsalo 16%, Citibank oslabila o 19,5% i v důsledku analýzy Goldman Sachs, podle které ztráty z úvěrového trhu rostou této bance „rapidním tempem“.

Na trhu panuje obava z toho, že banky nebudou schopné splnit kritéria vládních „stress-testů“, které mají za úkol posoudit, zda 19 největších bank v zemi bude mít dostatek kapitálu na pokrytí ztrát z úvěrového trhu i během následujících dvou let, pokud se tempo hospodářského růstu bude dále snižovat, zvýší se míra nezaměstnanosti a ceny domů budou nadále klesat.  Tyto testy jsou součástí plánu amerického ministra financí Timothy Geithnera pro obnovu stability na finančních trzích.

Na poli korporátních fúzí a akvizicí došlo včera k zajímavé události v rámci technologického sektoru. Společnost Oracle oznámila akvizici společnosti Sun Micorsystems ve výši 9,5 USD/akcii, celková suma se pohybuje ve výši 7,4 mld. USD. Akcie Sun posílily v důsledku této zprávy o 36,9%.

Na poli fundamentálních zpráv neočekáváme pro dnešní den žádné významnější reporty. Obchodníci však budou jistě věnovat pozornost projevu ministra financí Geithnera, který je naplánován na 16:00 SEČ.

Hospodářské výsledky dnes vyhlašuje celá řada firem zahrnutých v rámci indexu S&P 500, například společnost Coca Cola, farmaceutický gigant Schering-Plough či výrobce počítačových komponent SanDisk.

Futures na hlavní americké indexy se zatím pohybují v zelených číslech (DowJones +0,41%, S&P 500 +0,57%, Nasdaq +0,51%).

Autor: Jan Rohrbacher (jan.rohrbacher@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688