TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  08.04.2009 03:00:00

ČSOB: Březnová míra nezaměstnanosti v ČR vzrostla na 7,7 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Březnová míra nezaměstnanosti v České republice vzrostla na 7,7 procenta, tak zní odhad Petra Dufka (ČSOB), který je mezi analytiky oslovenými agenturou Mediafax nejpesimističtější. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zveřejní údaje ve středu (9:00 SELČ).

V únoru míra nezaměstnanosti výrazně vzrostla z lednových 6,8 procenta na 7,4 procenta. Loni v březnu dosáhla úrovně 5,6 procenta.

„Podle našeho odhadu vzrostla v březnu nezaměstnanost na úroveň 7,7 procenta. Ovšem nezaměstnanost se stala jedním z nejhůře odhadnutelných ukazatelů za Českou republiku. Vzhledem k tomu, že i v březnu pokračovalo ve firmách propouštění, dá se čekat, že nezaměstnanost rostla i v měsíci, kdy sezónně klesá,“ uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB. „Měsíční výsledky sice budou kolísat v důsledku náběhu sezónních prací, avšak trend na trhu práce je jasný a neskončí, dokud se ekonomika pořádně neodpíchne ode dna,“ doplnil.

Sezónní faktory zmiňuje také Petr Sklenář, hlavní ekonom společnosti Atlantik FT. „Myslím, že nezaměstnanost stagnovala na úrovni 7,4 procenta. To je sice na první pohled příznivá zpráva, ovšem opravdu jenom na první. Kdyby tady nebyl nepříznivý vliv ekonomiky, ze sezónních důvodů by mohla klesnout až na 7,1 procenta. Takhle zůstane stejná,“ řekl Sklenář.

Na konci letošního roku počítá s nezaměstnaností na úrovni 8 8,5 procenta. „Vrchol by měl přijít na začátku příštího roku. Ovšem to za předpokladu, že se ekonomika odrazí ve druhé polovině roku 2009 ode dna. Trh práce totiž reaguje s určitým zpožděním,“ připomněl Sklenář.

Podle Davida Marka, hlavního analytika společnosti Patria Finance, vzrostla březnová míra nezaměstnanosti na 7,5 procenta. „V březnu obvykle začíná nabírání sezónních pracovníků zvláště v cestovním ruchu a stavebnictví. Ovšem letos zřejmě převáží vliv propouštění v průmyslové výrobě kvůli poklesu zakázek,“ řekl Marek. Podle něj by míra nezaměstnanosti na konci letošního roku měla dosáhnout 8,7 procenta. „Vrchol přijde pravděpodobně začátkem příštího roku, kdy se zkombinují nepříznivé cyklické faktory s těmi sezónními. Nezaměstnanost by se měla dostat přes hranici devíti procent, ovšem pak už bude klesat,“ předpokládá.


Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688