TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  05.04.2009 17:54:10

OBAMA V PRAZE - SOUHRN: Americký prezident nadchl Česko i státníky EU

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Přijetí Turecka do Evropské unie, společný postup v boji proti změnám klimatu, snížení počtu jaderných zbraní či zachování celistvosti Gruzie. To je část plánů, které v Praze přednesl americký prezident Barack Obama.

Na nedělním summitu EU-USA Obama slíbil, že se Spojené státy zapojí do boje se změnami klimatu. Podle něho dosud USA nebraly tento problém příliš vážně. Spojené státy se za předchozí administrativy nepřipojily ke Kjótskému protokolu, v němž se některé vyspělé státy zavázaly snižovat emise skleníkových plynů, které údajně můžou za globální oteplování. Evropská unie se nyní ke snížení emisí zavázala, bude se o tom celosvětově jednat na podzimním Kodaňském summitu.

Vyslovil se také pro přijetí Turecka do EU, které je od roku 1952 členskou zemí NATO, členem unie se snaží stát zhruba čtyři desetiletí. Přístupové rozhovory začaly v roce 2005, názory na to, zda by se Turecko mělo stát členskou zemí, se různí. Už včera se postavil za vstup Ankary do EU, když Turecko přesvědčoval, aby souhlasilo s dánským premiérem Andersem Foghem Rasmussenem jako novým šéfem NATO.

Americký prezident v Praze také podpořil územní celistvost Gruzie. Upozornil, že povede k Rusku vstřícnou politiku, ale Spojené státy nikdy neuznají samostatnost separatistických provincií Jižní Osetie a Abcházie podporované a uznané Moskvou, které vyhlásily samostatnost po loňské rusko-gruzínské válce.

Obama vyzval během summitu evropskou sedmadvacítku k přijetí vězňů z věznice Guantánamo. V současné době je ve věznici 242 vězňů, z nichž 62 bude nutno přesídlit. Jeho výzva se však v rámci unie setkala se zdrženlivostí. "Panu prezidentovi jsem nemohl dát jednoznačnou odpověď, protože v Evropské unii se názor zatím stále tvoří. Nezastírám, že Česká republika zaujímá zdrženlivý postoj," řekl Mirek Topolánek (ODS) jako předseda Rady Evropské unie.

Po skončení summitu se americký prezident sešel s evropskými politickými špičkami k bilaterálním rozhovorům, na závěr svého pobytu se sešel s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Považuje ho za ikonu boje za svobodu. Havel upozornil Baracka na riziko příliš velkého očekávání od lidí, které exprezident zažil na vlastní kůži. "Měli jsme přátelský privátní rozhovor, nemohlo jit o žádné bilaterální jednání. Nicméně jsme probírali i politická témata," upřesnil Havel. Podle Havla je Obama přátelský a charismatický člověk. "Nedivím se celosvětové obamomanii, nicméně cítil jsem jako svou povinnost ho upozornit, že do něj jsou vkládány bezmezné naděje, každý si myslí, že od zítřka začne lepší svět. Obama se smál a poděkoval mi za upozornění, řekl také, že už to začíná sám pozorovat.", řekl Havel.

V projevu, který Obama v neděli dopoledne přednesl na Hradčanském náměstí, hrála svoboda klíčovou roli. Americký prezident řekl, že hlavní úkol současné doby je právo na svobodu a bezpečí. Obama uvedl, že Spojené státy učiní konkrétní kroky, aby byl svět zbaven jaderných zbraní. Spojené státy chtějí vyloučit jaderné zbraně ze systému národní bezpečnosti a nahradit je jinými způsoby obrany, řekl. Zatím budou snižovat počty hlavic v silech.

Americký prezident na Hradčanském náměstí oznámil, že když Írán ustoupí od svého atomového programu, nebude nutné budovat protiraketový obranný štít, jehož součástí by měl být i americký radar v Brdech a sila pro protirakety v Polsku.

Za klíčovou označil Obama misi NATO v Afghánistánu. Podle něho je klíčová pro bezpečnost celého světa, a také pro budoucnost obyvatel tamního regionu. Prezident ocenil českou misi v Afghánistánu a zdůraznil, že Spojené státy se k Česku nikdy "neobrátí zády", jako to v minulosti udělaly jiné velmoci.

Přes masivní bezpečnostní opatření si přišlo projev Baracka Obamy na Hradčanské náměstí poslechnout přes deset tisíc lidí.

Na bezpečnost nejmocnějšího muže světa dohlíželo v Česku přes čtyři tisíce policistů. Průjezd jeho kolony a kolon dalších státníků na summitu si vyžádala četná dopravní omezení.

Obama čtyřiadvacetihodinovým pobytem v Česku ukončil evropské turné. Z Prahy odlétá do turecké Ankary. Jeho manželka Michelle strávila neděli s první dámou Lívií Klausovou prohlídkou Pražského hradu a židovských památek. Do USA odletěla sama, krátce před třetí hodinou odpoledne.

političtí zpravodajové, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688